NOS NieuwsAangepast

Iets erop vooruit in 2015

De meeste Nederlanders gaan er volgend jaar iets op vooruit. Dat verwachten de partijen die met elkaar onderhandelen over de begroting voor 2015. Ze hebben bijna een akkoord.

Het kabinet hoopt woensdag overeenstemming te bereiken met de coalitiepartijen en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Na de onderhandelingsronde van vanochtend waren de meeste betrokkenen positief gestemd.

Kleine plus

PvdA-leider Samsom hoopt voor de meeste mensen op een kleine plus. Of die er daadwerkelijk komt, moet blijken als het Centraal Planbureau de begroting doorrekent op gevolgen voor de koopkracht.

In ieder geval hebben ambtenaren zicht op koopkrachtstijging: de nullijn, die jarenlang loonsverhoging in de weg stond, verdwijnt. Dat was al eerder afgesproken.

Tunnel

Er moet nog steeds bezuinigd worden, maar het gaat economisch wel iets beter. "Aan het einde van de tunnel is licht. Niet iedereen gaat er op vooruit, maar het beeld is wel veel positiever'', zegt VVD-fractievoorzitter Zijlstra.

De koopkrachtverbetering geldt overigens niet voor ouderen met een aanvullend pensioen wiens pensioenfonds de uitkering verlaagt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl