NOS NieuwsAangepast

Telers melden zich om compensatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een meldpunt geopend voor telers die schade lijden vanwege de Russische handelsboycot. Vanmiddag waren er al 24 meldingen binnen.

De meldingen komen vooral van tomatentelers en verkooporganisaties van telers. Die laatste organisaties vertegenwoordigen vaak tientallen ondernemers tegelijk. Of en hoeveel compensatie de telers krijgen, is nog niet bekend.

125 miljoen

De Europese Commissie stelde eerder deze maand 125 miljoen euro ter beschikking om telers van bederfelijke groente en fruit tegemoet te komen. Met dat geld kunnen partijen groenten en fruit tegen vooraf bepaalde bodemprijzen uit de markt worden genomen. Maar nog niet duidelijk is welke bodemprijzen Brussel zal hanteren.

Op dit moment zijn de prijzen van met name tomaten, komkommers en paprika een stuk hoger dan kort na de afkondiging van de boycot. Door het koude en sombere weer groeien de kasgroenten veel langzamer, waardoor er minder overschotten zijn. De verwachting is dat de interventieprijzen van Brussel een stuk lager liggen dan de huidige marktprijzen en dat er dus voorlopig van die groenten geen partijen uit de markt genomen worden.

Appels en peren

Dat ligt anders voor appels en peren. Vandaag zijn de meeste perentelers begonnen met de oogst, terwijl de prijzen voor een kilo peren niet meer bedraagt dan 20 tot 25 cent. Dat is 20 cent onder de kostprijs. "De peren zijn nu rijp, en de telers hebben geen keus," zegt een woordvoerder van producentenorganisatie DPA.

Brussel compenseert telers als ze de peren laten hangen, maar zolang ze niet weten hoeveel ze per kilo krijgen, kiezen ze er meestal toch voor om nu te oogsten. "De besluitvorming gaat te langzaam."

Meer informatie

Het ministerie van Economische Zaken probeert, vooruitlopend op een Brussels besluit, zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Maar ook het ministerie is afhankelijk van de besluiten uit Brussel, zegt een woordvoerder.

Waarschijnlijk komt er woensdag een eerste uitwerking van de regeling. Tot die tijd kunnen telers zich wel inschrijven bij de RVO, maar blijft het afwachten hoe de compensatie voor hen uitpakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl