NOS NieuwsAangepast

"Mensen houden recht op zorgplek"

Zieke ouderen hebben en houden recht op een plaats in een verpleeghuis als ze zorg nodig hebben. Dat zegt staatssecretaris Van Rijn in reactie op een onderzoek van de NOS en Nieuwsuur. "Daar is voldoende geld voor", zegt hij.

Zorginstellingen zeggen in het onderzoek dat zieke ouderen in de toekomst steeds vaker niet kunnen worden opgenomen in een verpleeghuis, onder meer doordat er te weinig personeel is. Zorginstellingen krijgen minder geld van de zorgkantoren, omdat die vanwege de bezuinigingen de hand op de knip houden.

Verder houdt een op de zes ondervraagde instellingen er rekening mee dat er een vestiging gesloten moet worden vanwege geldgebrek. Verpleeghuizen zijn voor hun geld afhankelijk van zorgkantoren.

Sessie

"Ik begrijp die onzekerheid, maar dat moet er niet toe leiden dat er instellingen zouden zijn die als gevolg daarvan helemaal geen mensen opnemen", zegt Van Rijn. Alle betrokken partijen zijn vanmiddag op zijn ministerie bijeen voor overleg.

Uit een ander onderzoek blijkt dat ruim 10.000 mensen nu op een plek in een verzorgingshuis of verpleeghuis wachten, van wie bijna de helft al langer dan een jaar.

Volgens de staatssecretaris kan daar een praktische verklaring voor zijn. Lege kamers kunnen volgens hem bijvoorbeeld te ver weg zijn voor patiënten of ze kunnen bedoeld zijn voor lichte zorg terwijl er zware zorg nodig is.

"Namen en rugnummers"

Als zo'n praktische verklaring er niet is, wil Van Rijn graag "namen en rugnummers". Dan kan hij nagaan wat er aan de hand is. "Zorgkantoren en -aanbieders moeten immers gewoon hun werk doen", zegt de staatssecretaris.

Wel zegt Van Rijn dat hij naar mogelijkheden kijkt om de herverdeling van zorggeld, die voor volgend jaar op de agenda staat, naar voren te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl