NOS NieuwsAangepast

Merkel wil Spanjaard voor eurogroep

Duitsland steunt de kandidatuur van de Spaanse minister Luis de Guindos voor het voorzitterschap van de eurogroep. Bondskanselier Merkel heeft dat gezegd in Santiago de Compostella, waar ze een ontmoeting had met premier Rajoy.

Merkel zei dat De Guindos bewezen heeft een goede minister te zijn in moeilijke tijden. De minister van Economische Zaken saneerde in Spanje de bankensector, waardoor het land in aanmerking kwam voor miljardensteun uit Europa.

Dijsselbloem

Madrid heeft De Guindos naar voren geschoven als opvolger van Jeroen Dijsselbloem, de huidige voorzitter van de eurogroep. Het voorzitterschap wordt mogelijk een fulltime-functie. De Luxemburger Juncker en Dijsselbloem combineerden de functie met een ministerschap. Dijsselbloems termijn loopt medio volgend jaar af.

Aanstaande zaterdag houden de staats- en regeringsleiders een nieuwe top in Brussel over de verdeling van de belangrijkste posten in Europa. Op de vorige, op 16 juli, kwamen de regeringsleiders er niet uit. Voorlopig staat alleen vast dat Jean-Claude Juncker de opvolger is van José Manuel Barroso.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl