NOS NieuwsAangepast

Syrië wil in anti-terreurcoalitie

Syrië heeft aangeboden om deel te nemen aan de internationale strijd tegen het terrorisme. Minister Moualem van Buitenlandse Zaken, die het aanbod deed, zei er wel bij dat de acties tegen de terroristen in de regio moeten worden afgestemd met de regering in Damascus.

Op de vraag of Syrië wil samenwerken met de Amerikanen en de Britten, zei Moualem: "Ze zijn welkom." Hij verklaarde dat Syrië er nog geen signalen van heeft gezien dat de internationale gemeenschap serieus werk maakt van de strijd tegen het internationale terrorisme.

Op een persconferentie die werd uitgezonden op de Syrische televisie veroordeelde de minister de executie van de Amerikaanse journalist James Foley door extremisten van de Islamitische Staat.

Luchtaanvallen

IS heeft een groot aaneengesloten gebied in Irak en Syrië veroverd. In Irak bestookt de Amerikaanse luchtmacht doelen van IS, maar niet in Syrië. De VS overweegt dat wel te gaan doen. Moualem zei ook dat bombardementen alleen niet toereikend zijn om de IS-terroristen te bestrijden.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat Syrië er niet op hoeft te rekenen dat Duitsland zal samenwerken met het regime van president Assad. Een woordvoerder wijst op de misdaden van het Syrische regering in de afgelopen drieënhalf jaar in de burgeroorlog, waarbij bijna 200.000 doden zijn gevallen. De VS en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl