NOS NieuwsAangepast

10.000 mensen wachten op zorg

Ruim 10.000 mensen wachten op een plek in een verzorgingshuis of verpleeghuis. Bijna de helft van hen wacht langer dan een jaar, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Veel zorginstellingen spreken van een maatschappelijk probleem. Het ministerie van Volksgezondheid stelde in mei nog dat slechts 65 mensen een probleem hebben en te lang wachten.

Voor een plek in een verzorgingshuis of verpleeghuis is een geldige indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig. Met zo'n indicatie heeft iemand recht op een plek in een instelling. Desondanks staan op dit moment 10.333 mensen op een wachtlijst.

Wenswachtenden

Deze mensen staan op die lijst als 'wenswachtenden'. Volgens de definitie wachten deze mensen op eigen verzoek: ze willen alleen naar een specifieke instelling. Het ministerie van Volksgezondheid stelt dat mensen kunnen aangeven dat ze niet meer willen wachten en eventueel elders een plek willen accepteren. De overheid houdt alleen de 'actief wachtenden' in de gaten. Dat zijn mensen die wachten buiten hun wil.

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat mensen vaak niet weten in welke categorie ze zijn geplaatst. Dat wordt cliënten en mantelverzorgers niet actief gemeld. Bovendien worden aanvragers bijna automatisch als wenswachtend aangemerkt, omdat bij het aanvragen van een indicatie om een instelling van voorkeur wordt gevraagd. Ook hanteren zorgkantoren, die de langdurige zorg organiseren, vaak een streng criterium voor de categorie actief wachtend: alleen crisisgevallen komen hiervoor in aanmerking.

Lege kamers

Advocaat gezondheidsrecht Tessa van den Ende stelt in Nieuwsuur dat deze lijst met 10.000 wachtenden grote zorgen zou moeten baren. Het betekent dat heel veel mensen buiten de boot vallen. "Mensen van wie we vinden dat ze zorg moeten krijgen, mensen die wel een indicatie hebben, en een recht op het verzilveren van die zorg. Maar ondertussen in wanhoop wachten."

Opvallend is dat veel instellingen met een wachtlijst tegelijkertijd ook lege kamers hebben. De wachtenden mogen daar niet in, want instellingen voor ouderenzorg moeten afbouwen en krijgen steeds minder geld.

Meer informatie en reacties op Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl