NOS NieuwsAangepast

Foley schreef zijn familie: blijf sterk

Op de Facebookpagina Free James Foley is een brief geplaatst van de Amerikaanse journalist, gericht aan zijn familie en vrienden. In het bericht beschrijft Foley onder andere zijn leven als gegijzelde. "Als er een mede-gegijzelde vrijgelaten wordt zijn we dankbaar, maar natuurlijk verlang ik naar mijn eigen vrijheid".

Eerdere brieven die Foley aan zijn familie schreef, werden door zijn gijzelnemers in beslag genomen. Dit bericht van Foley is door een medegevangene uit het hoofd geleerd. Die gegijzelde zou onlangs zijn vrijgekomen. Foley werd vorige week onthoofd door IS.

Het gevangenschap

"Ik herinner me dat ik met papa naar het winkelcentrum ging. En de lange fietstocht met mama", begint Foley de brief. Herinneringen en dromen aan zijn familie en vrienden leiden hem af van de gevangenschap. "Ik bid dat jullie sterk blijven en blijven geloven. Ik heb echt het gevoel dat ik jullie kan aanraken, zelfs in deze duisternis."

Hij schrijft hoe hij en zijn 17 mede-gevangenen de tijd doden. "We hebben eindeloos lange gesprekken over films, alledaagse dingen en sport."

Spelletjes en koffie

Van restjes die ze in hun cel vinden maken de gevangenen spelletjes. "We organiseren schaak- en damtoernooien. We brengen de dagen door met het voorbereiden van onze strategieën voor de spelletjes van de volgende dag."

Het helpt James Foley dat ze met 18 gijzelaars bij elkaar zitten. Hij schrijft over sterke en zwakke dagen. "We proberen elkaar aan te moedigen in onze kracht. We krijgen nu beter te eten, we hebben thee en soms koffie."

Familie

Foley denkt veel aan zijn broers en zus. "Ik herinner me dat Michael en ik weerwolf speelden in het donker." Foley wil dat het geld dat hij nog heeft, wordt overgemaakt naar zijn broers.

Vol trots schrijft hij over zijn zus Katie. "Jij bent de sterkste en beste van ons allemaal. Ik denk aan hoe hard je werkt als verpleegster. Ik bid om op je bruiloft te komen." Foley grapt daar nog achteraan dat hij nu klinkt als zijn oma, aan wie hij met een bericht de brief eindigt.

Zijn oma moet van hem haar medicijnen blijven nemen, en ze moet blijven wandelen en dansen. "Blijf sterk, want ik heb jullie hulp nodig om mijn leven terug te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl