NOS SportAangepast

"Druk ligt bij Murray tegen Haase"

Dagelijks blikt NOS-commentator Marcella Mesker vooruit naar de speeldag op de US Open. Vandaag de eerste dag in New York.

Novak Djokovic, Stanislas Wawrinka, Simona Halep, Maria Sjarapova, Robin Haase en Kiki Bertens komen op de openingsdag in actie op de banen van Flushing Meadows. Haase moest even slikken na het zien van de loting: oud-winnaar Andy Murray. Mesker vindt desondanks dat Haase niet hoeft te wanhopen.

"Druk bij Murray"

"Hij is wat afgegleden op de wereldranglijst, staat nu negende. Hij heeft sinds zijn Wimbledon-titel vorig jaar geen toernooi meer gewonnen en is geopereerd aan zijn rug. Hij heeft ook een nieuwe coach (Amélie Mauresmo)", vertelt Mesker. "Kortom, er staat best wel wat druk op de ketel voor Murray."

Haase en Murray treffen elkaar in New York niet voor het eerst. In 2011 verloor Haase in vijf sets van de Schot en verspeelde de Nederlander een voorsprong van 2-0 in sets. De partij kende sowieso een vreemd verloop. Haase kwam in de beslissende set terug van een 4-0 achterstand, maar Murray trok alsnog de partij met 6-4 over de streep.

"Daar heeft Haase volgens mij wel een goed gevoel aan overgehouden en hij won in het verleden al eens van Murray (2008, Rotterdam)", benoemt Mesker positieve aanknopingspunten. "Dus helemaal kansloos is Haase helemaal niet."

"Bertens-Bacsinszky open strijd"

Bertens krijgt maandag te maken met de Zwitserse Timea Bacsinszky. Het is de eerste ontmoeting tussen de twee, die elkaar op de wereldranglijst nauwelijks ontlopen (Bertens 84ste plaats, Bacsinszky 78ste). Mesker ziet geen duidelijke favoriet. "Voor beide speelsters is het een goede loting. Bacsinszky is geen wereldtopper. Het kan beide kanten op."

"Bertens verblijft al een aantal weken in de Verenigde Staten. Ze heeft een aantal kwalificatiewedstrijden gespeeld, maar op de grote WTA-toernooien kwam ze niet echt ver. Dus er mag nog wel een schepje bovenop."

"Serena favoriet, ondanks matig jaar"

Volgens Mesker is titelhoudster Serena Williams, die vijf keer eerder de US Open won, de te kloppen vrouw. "Ieder toernooi zeg ik Serena Williams, alleen heeft ze het dit jaar nog niet waargemaakt", stipt Mesker aan. "Laten we wel wezen: het was een dramatisch jaar voor Williams. Tweede ronde Roland Garros, derde ronde Wimbledon en vierde ronde Australian Open. Dat is voor haar doen ver onder haar kunnen."

Toch ziet Mesker voldoende perspectief om Williams tot de grote favoriet te scharen. "Dit is haar baan, het Arthur Ashe Stadium. Het is op hardcourt, avondpartijen en de show er omheen. Dus ik verwacht tot een heel gefocuste Serena Williams."

"Kan Federer best-of-five aan?"

Bij de mannen denkt Mesker aan een open en spannend toernooi, mede ingegeven door de afwezigheid van Rafael Nadal. "Djokovic is nog niet in vorm en zit op de roze wolk van zijn huwelijk (na Wimbledon stapte de Serviër in het huwelijksbootje, red.)"

"Federer is in topvorm, won onlangs zijn tachtigste titel, maar is al 33 jaar. Het zijn best-of-five-wedstrijden, kan hij dat twee weken volhouden? Murray is afgezakt. Wie dan wel? Het kan weleens een hele leuke US Open worden..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl