NOS NieuwsAangepast

Industrie somberder over orders

Het vertrouwen van de industrie in de economie en de vooruitzichten zijn in de maand augustus afgenomen. Er zijn vooral meer zorgen over de orderportefeuilles. Bij de bedrijven zijn nu net zoveel optimisten als pessimisten, meldt het CBS.

Boosdoener is de haperende economie in Europa en dan vooral in West-Europa. Economische krimp in Duitsland, stagnatie in Frankrijk, nauwelijks groei in België en recessie in Italië zorgen voor slechtere vooruitzichten.

Duitsland is voor de Nederlandse industrie de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt. Nederlandse bedrijven zijn veelal toeleveranciers. De Duitse producenten zijn al drie maanden op rij somberder en de groei van de industriële productie wordt elke maand kleiner.

Handelsoorlog

Een maand geleden waren de producenten voor het eerst in drie jaar nog positief over de orders, dus over toekomstig werk en omzet, maar dat is nu omgeslagen. Ook het consumentenvertrouwen is gedaald, onder meer door de oplopende geopolitieke spanningen en de handelsoorlog met Rusland.

Het vertrouwen ligt nu iets onder het langjarig gemiddelde. Begin 2008 was het vertrouwen het grootst, ruim een jaar later het laagst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl