NOS NieuwsAangepast

"Zo koud is het helemaal niet"

"Zo koud is het de laatste dagen helemaal niet. Als je het in het juiste perspectief plaatst, valt het allemaal heel erg mee", zegt bioloog Arnold van Vliet over het herfstachtige weer van de laatste dagen.

Echt zomers is deze augustus nog nauwelijks te noemen, maar dat komt volgens Van Vliet vooral doordat het de laatste jaren juist erg warm is geweest in deze maand. "We zijn verwend geraakt doordat de temperaturen de laatste jaren in augustus veel hoger lagen."

Instrumenten

"Sinds het jaar 1706, het eerste jaar dat de temperatuur gemeten werd met instrumenten, zijn er tachtig jaren geweest waarin augustus gemiddeld kouder was dan dit jaar. Dus in een kwart van de jaren sinds de 18e eeuw was het kouder dan deze augustus."

Gemeten vanaf 1 januari is het dit jaar zelfs opvallend warm geweest, zegt de bioloog in het NOS Radio 1 Journaal. "We gaan richting de tweede plaats op de lijst van warmste jaren die ooit gemeten zijn. Tot nu toe was het alleen in 2007 nog warmer."

Regen

Dat mag dan zo zijn, maar intussen valt er wel veel neerslag, kan ook Van Vliet niet ontkennen. "Die regen, daar is inderdaad geen ontkomen aan. Maar dat is ook weer goed voor de natuur. Dit belooft een fantastisch jaar te worden voor de beukennootjes. Ook de kastanjes kunnen nu al van de bomen vallen."

De voorspellingen voor deze week wijzen op beter weer. Woensdag kan het 23 graden worden en de kansen op een mooie nazomer zijn nog niet verkeken.

"Laten we in ieder geval hopen op een mooie herfst. De bladeren van de berken beginnen al te verkleuren en hier en daar komt alweer eekhoorntjesbrood op. Dat zijn we vorig jaar bijna niet tegengekomen, omdat augustus toen heel warm en droog was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl