NOS SportAangepast

WK judo geeft een dubbel gevoel

Vanaf maandag strijden tien Nederlandse judoka's in het Russische Tsjeljabinsk om de WK-medailles. De twee grote Nederlandse afwezigen zijn Linda Bolder en Marhinde Verkerk. Beiden geopereerd aan een gescheurde kruisband en beiden nog werkend aan hun herstel. Ze bekijken het toernooi met een dubbel gevoel.

Verkerk, medaillekandidaat in de gewichtsklasse tot 78 kilogram, scheurde een maand geleden tijdens een training de voorste kruisband van haar linkerknie. Twee weken geleden werd ze succesvol geopereerd, maar voorlopig loopt ze nog op krukken. Per dag mag ze een uurtje oefeningen doen om haar knie langzaam weer te belasten, dat is alles.

Verkerk heeft dus genoeg tijd om de WK judo te bekijken: "Dat zal ik wel doen ook. Een beetje gek is het wel, want alle toppers in mijn gewichtsklasse zijn erbij, behalve ik. Nu moet Guus Steenhuis het maar doen. Ze draait een goed seizoen, dus hopelijk zorgt ze voor een verrassing."

Polling titelkandidaat

Marhinde Verkerk was in 2009 de laatste Nederlandse vrouw die goud won tijdens een WK judo. Nederlands grootste troef voor dit WK is Kim Polling in de klasse tot 70 kilogram. Polling wint dit seizoen alles wat er te winnen valt. In het voorjaar tijdens de EK in Montpellier verscheen ze met een schouderblessure op de mat. Toch gooide ze in de finale haar Duitse tegenstandster Laura Vargas Koch al na acht seconden op de rug.

Linda Bolder vocht tot haar blessure een fel duel uit met Polling over de vraag wie zich de opvolgster van Edith Bosch zou mogen noemen. Een kruisbandblessure heeft haar ver teruggeworden. Ze is nu vijf maanden aan het revalideren, maar het gaat nog niet zo goed als gehoopt. "Ik heb al wel een keer op de mat gestaan, maar ik kan nog niet zoveel. Ik kan mijn knie nog steeds niet volledig buigen."

Het WK zal ze wel volgen, maar van een afstand. "Ik zit niet de hele dag achter de computer om de wedstrijden te volgen, dat vind ik te confronterend. Ik baal er zo van dat ik er niet bij ben." Ook zij ziet Polling als een titelkandidaat. Bij de mannen zet ze haar kaarten op Henk Grol. "Dat wordt wel eens tijd na drie keer zilver. En hij is ook echt fit, hij heeft al zoveel gewonnen dit seizoen."

Koffer weg

Dex Elmont en Anicka van Emden zijn twee andere namen waarop gelet moet worden. De laatste arriveerde overigens zonder koffer in Tsjeljabinsk, die was achter gebleven in het vliegtuig. Bolder: "Zo zie je maar dat het goed is om iets eerder naar een toernooi te gaan. Nu is het even ongemakkelijk, maar stel je voor dat zoiets je vlak voor je wedstrijd overkomt."

De meeste aandacht ging voorafgaand aan de WK niet uit naar de verwachte resultaten, maar naar de plek waar het toernooi plaatsvindt, de stad Tsjeljabinsk in Rusland. Na het neerstorten van de MH17 was het de vraag of de Nederlandse judoka's wel af zouden moeten reizen naar Rusland. Zolang er geen officiële sportboycot werd uitgeroepen besloten de Nederlandse judoka's gewoon te gaan.

De judoka's vonden dat de politiek maar moest beslissen. Verkerk en Bolder zijn dezelfde mening toegedaan: "Laat de sporters lekker sporten. Ze gaan niet op vakantie, ze gaan om te judoën." Bolder vindt dat buitenstaanders makkelijk oordelen: "Al die mensen die zeggen dat je Poetin geen hand moet geven als hij een medaille komt uitreiken, dat is lekker makkelijk gezegd. Ik denk niet dat ik hem de rug zou durven toekeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl