NOS SportAangepast

Alberda: Sharon aanwinst voor sport

Joop Alberda kijkt met een tevreden gevoel terug op de Europese kampioenschappen zwemmen in Berlijn. De technisch directeur van de KNZB stak met name de loftrompet over Sharon van Rouwendaal, die op de slotdag zilver veroverde op de 400 meter vrije slag.

Van Rouwendaal zwom in het open water al twintig kilometer (twee keer goud en een keer zilver) en voegde daar op de langebaan nog 4,1 kilometer aan toe, met een zilveren plak als beloning.

Alberda: "Als Sharon zoveel kilometers met pr's, Nederlandse records en medailles weet te omlijsten, dan is zij een aanwinst voor de Nederlandse sport. De mentaliteit en de vrolijkheid die ze uitstraalt, die straalt ook af op de rest van de groep. Dat is een groot pluspunt."

"Op de goede weg"

In totaal verzamelde de Nederlandse zwemploeg tien medailles. "We zijn op de goede weg met deze ploeg", zegt Alberda. "Er komt ook wat verjonging aan. Jesse Puts en Maarten Brzoskowski lieten dat al zien en ook bij de jeugd Olympische Spelen lieten een paar talenten zien hard te kunnen zwemmen."

Nederland wist geen goud te halen bij het langebaantoernooi. De Nederlandse topzwemster Ranomi Kromowidjojo ontbrak in Berlijn, maar wat zegt dit over de toekomst van het Nederlandse zwemmen? "Als je kijkt naar de verdeling van het goud, dan zie je dat zo veel landen unieke zwemmers hebben. Specifieke talenten. Wij hebben dat de laatste jaren ook gehad, met Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Marleen Veldhuis. Dat komt wel weer."

Toch wil Alberda vooral positief terugkijken op het toernooi. "Van Rouwendaal en Weertman pakken in het open water wel gewoon goud. En dat is toch een olympisch nummer. We hebben daar Europees gedomineerd, dus er is perspectief."

Toekomst Alberda

Het is nog niet duidelijk of Alberda actief blijft bij de Nederlandse zwembond. Dinsdag komen de bestuursleden van de KNZB bijeen om te praten over de toekomst. Ook NOC*NSF heeft een stem in die discussie.

Alberda: "De plannen die ik gemaakt heb zijn positief ontvangen. Er zit natuurlijk altijd een financiële consequentie aan. En ik kan moeilijk ja zeggen tegen een plan waar ik geen funding voor heb. Ik ga er nu niks over zeggen. Ik wacht eerst op het besluit van het bestuur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl