NOS SportAangepast

Nijhuis grijpt brons op 50 school

Moniek Nijhuis heeft bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Berlijn een bronzen medaille veroverd op de 50 meter schoolslag. De 26-jarige zwemster uit Twente bezorgde Nederland daarmee het vijfde eremetaal van het toernooi.

Voor Nijhuis is het haar eerste medaille op een groot langebaantoernooi. Ze liet na afloop weten dat ze haar voorbereiding iets anders aanpakte dan normaal."Ik wachtte langer met in positie staan. Ik dacht namelijk: rustig aan. Ik wilde zo graag, ik moest rustig blijven. Ik ben blij dat het wordt beloond."

Nijhuis, die wel al elf medailles (zeven keer goud, twee keer zilver en tweemaal brons) op de EK kortebaan won, kende een redelijke start en vooral een prima eindschot. Met 30,64 was ze 0,04 sneller dan de nummer vier Marija Liver. Ruta Meilutyte uit Litouwen won de race in 29,89. De zilveren plak ging naar Jennie Johansson. De Zweedse tikte aan in 30,52.

Dat het nu eindelijk lukt is voor Nijhuis heel speciaal. "Ik heb lang op een medaille moeten wachten. Vierde, vijfde, zesde... en nu eindelijk op het podium."

Dekker grijpt naast medaille

Inge Dekker kwam niet in de buurt van het podium op de 50 meter vrije slag. De 29-jarige Nederlandse eindigde in de finale als zevende in 25,01. De Britse Francesca Halsall pakte het goud in 24,32 en bleef de Zweedse favoriete Sarah Sjöström voor, die in 24,37 aantikte. Jeanette Ottesen uit Denemarken zwom naar het brons (24,53).