NOS SportAangepast

Ricciardo troeft Rosberg af in België

Daniel Ricciardo heeft de Grote Prijs van België op zijn naam geschreven. De Australische Red Bull-coureur (25) won in de Ardennen zijn tweede race op rij en de derde van het seizoen. Hij bleef de Duitser Nico Rosberg en de Fin Valtteri Bottas voor.

Lewis Hamilton kende in de Ardennen, waar het haast vanzelfsprekend voor de start begon te miezeren, een bliksemstart. Rosberg reageerde vanaf pole minder alert op de groene lichten en zag ook Vettel nog langsflitsen.

De titelhouder en winnaar van vorig jaar was daarop iets te gretig en probeerde Hamilton bij de bochten van Les Combes ook nog voorbij te steken. Die mislukte manoeuvre kostte hem zijn racelijn en daarmee zijn zojuist veroverde tweede plek.

Aan de stok

Vettel kreeg daarop hulp uit onverwachte hoek. De snellere Mercedessen reden bij hem weg, maar kregen het al snel onderling aan de stok. Rosberg wilde Hamilton snel voorbij, maar de Brit gooide het gat dicht en hield zijn lijn. De Duitser hield zijn bolide er (te) lang naast en stuurde vervolgens te strak in, waarbij hij het achterwiel van zijn stalgenoot aantikte. De directe gevolgen: een kapotte voorvleugel voor Rosberg en, erger, een lekke band voor Hamilton.

De Brit moest nog een heel eind op een kale velg rijden om de pits te halen en was gelijk kansloos voor het podium. Rosberg moest zelf eerder dan gepland zijn eerste stop maken en verloor kostbare seconden met het monteren van een nieuwe neus op zijn wagen.

Fernando Alonso werd, nadat hij zijn Ferrari niet tijdig aan de praat had gekregen voor de opwarmronde, veroordeeld tot een stop-and-go en kon het podium daarmee vergeten. De mechaniekers slaagden er nog net op tijd in de motor aan de praat te krijgen, maar waren niet binnen de voorgeschreven vijftien seconden voor de start met z'n allen van de grid.

Malheur

De Red Bulls van Ricciardo en Vettel en Räíkkönens Ferrari bleef ditmaal malheur bespaard en na de eerste serie stops was het de Australiër die de leiding stevig in handen had. Rosberg maakte na 17 ronden nogmaals een fout bij een mislukte poging Vettel te passeren. De klassemementsleider blokkeerde, raakte zijn plaats even kwijt aan Bottas en verkortte bovenal de levensduur van zijn banden drastisch.

Rosbergs Mercedes bleek wel weer goed voor iets betere rondetijden dan de Red Bulls en de Ferrari's, maar de suprematie van de zilverpijlen lijkt verdwenen. De Duitser wist in de slotronden nog wel de strijd om de tweede plaats met Räikkönen en Bottas in zijn voordeel te beslissen, maar de onverstoorbare Ricciardo was net iets te ver weg. In de slotronden kwam Rosberg nog wel met grote stappen dichterbij, maar hij bleef op ruim drie seconden steken.

Rosberg sloeg met zijn tweede plaats in de WK-stand wel een flink gat met Hamilton, met wie de toch al niet geweldige verstandhouding er zondag niet beter op zal zijn geworden.

Magnussen teruggezet

Uren na de wedstrijd is besloten om Kevin Magnussen, die als zesde eindigde, een tijdstraf van twintig seconden te geven. De Deen dwong Fernando Alonso van de baan om zijn positie te verdedigen, maar dat is tegen de reglementen van de FIA. Magnussen zakt door de tijdstraf terug naar de twaalfde plek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl