NOS NieuwsAangepast

"IS laat Duitse gijzelaar gaan"

De islamitische terreurgroep IS heeft in juni een Duitse gijzelaar vrijgelaten. Daar is een jaar onderhandelen aan vooraf gegaan. Ook is er losgeld betaald, schrijft Welt am Sonntag. De krant beroept zich op bronnen bij veiligheidsdiensten.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken wil het verhaal tegen persbureau DPA bevestigen noch ontkennen. Tegen Welt am Sonntag zou het ministerie hebben gezegd dat er geen losgeld is betaald.

Helpen

Volgens de krant is de voormalige gijzelaar een 27-jarige man uit de deelstaat Brandenburg, die in juni vorig jaar in Syrië verdween. Hij zou daar op eigen houtje naartoe zijn gegaan, omdat hij mensen in nood wilde helpen. Toen hij geen contact meer met zijn familie opnam, alarmeerde die de politie.

Het afgelopen voorjaar kreeg de familie een e-mail of videoband toegestuurd, schrijft de krant. Daarin waren opnamen van de gijzelaar te zien en werd om losgeld gevraagd.

Ook zou te zien zijn hoe de gijzelaar getuige moest zijn van de executie van een andere IS-gevangene.

Vrijgelaten

Na tussenkomst van onderhandelaars van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Duitse justitie en de inlichtingendienst BND zou de man in ruil voor een "substantiële tegenprestatie" zijn vrijgelaten.

De Amerikaanse regering weigerde IS losgeld te betalen voor de vrijlating van de Amerikaanse journalist Foley. Hij werd vorige week door IS onthoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl