NOS NieuwsAangepast

"Dwaze Oma's vinden roofbaby NL"

Een in Nederland wonende vrouw blijkt als baby in Argentinië het slachtoffer te zijn geweest van babyroof door de toenmalige militaire junta. Dat melden Argentijnse media.

De 38-jarige vrouw is het 115de slachtoffer van babyroof dat door de Argentijnse oma's is opgespoord. De Grootmoeders melden in een verklaring alleen dat ze inmiddels in het buitenland woont, maar Argentijnse media zeggen te weten dat dat in Nederland is.

Dissidente ouders

Tijdens de militaire dictatuur in de jaren 70 pakte de geheime dienst op grote schaal jonge kinderen van hun dissidente ouders af. Volgens de Grootmoeders is dit zo'n 1500 baby's overkomen.

De ouders werden gevangengezet of vermoord. De kinderen kwamen terecht in gezinnen van ouders die sympathiseerden met de militaire machthebbers.

Anonieme tip

De 38-jarige vrouw, van wie nog niet duidelijk is of ze de Nederlandse nationaliteit heeft, werd opgespoord nadat de Grootmoeders een anonieme tip hadden gekregen. Ze deed in april mee aan een genetische test om met zekerheid vast te stellen dat ze het slachtoffer van babyroof is.

Volgens de Argentijnse Grootmoeders waren haar biologische ouders lid van de verboden communistische partij. In 1977 pakte de politie van Buenos Aires hen op en zette hen vast.

De vrouw werd in gevangenschap geboren en kreeg de naam Ana Libertad (Ana Vrijheid).

Spoorloos

De moeder staat nog steeds als vermist geregistreerd, de vader is door het leger vermoord.

De grootmoeder van de 38-jarige vrouw was de eerste voorzitter van de Grootmoeders van de Plaza de Mayo, zo heeft de huidige voorzitter bekendgemaakt. Zij stierf in 2008 en heeft haar opgespoorde kleindochter dus nooit in de armen kunnen sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl