NOS NieuwsAangepast

Protesten NY tegen politiegeweld

In de Amerikaanse stad New York zijn gistermiddag duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren naar aanleiding van de gewelddadige dood van een zwarte man vorige maand.

De man, Eric Garner, werd bij zijn aanhouding door agenten hard tegen de grond gewerkt. Op een filmpje, gemaakt door een omstander, is te zien hoe de dikke astmatische man herhaaldelijk aangeeft dat hij geen lucht krijgt. Hij overleed later in het ziekenhuis.

"I can't breathe"

De demonstratie van 2500 man verliep rustig. Betogers droegen borden met teksten als "Ben ik de volgende", "Stop politie-geweld" en "I can't breathe"; de laatste woorden van Eric Garner.

Familieleden van de overleden man spraken de menigte toe. Ze benadrukten dat het niet om het verschil tussen zwart en wit gaat, maar om het aanpakken van extreem geweld door de politie.

Ferguson

In Amerika is het politiegeweld een actueel thema. In Ferguson, een voorstadje van St. Louis, is het al twee weken onrustig na de dood van een zwarte jongen. De politie schoot hem neer tijdens zijn arrestatie. Gisteravond was er weer een protest. Dat verliep rustig. Eerdere protesten liepen bijna altijd uit de hand.

Eerder deze week was er een dodelijke arrestatie in St. Louis. Op een video is te zien dat de politie een zwarte jongen neerschiet omdat hij ze zou hebben bedreigd met een mes.

Onderzoek

President Obama heeft een onderzoek ingesteld naar militair materieel bij de politie. Tijdens de rellen in Ferguson bleek de politie bijvoorbeeld de beschikking te hebben over wapens die vooral bedoeld zijn voor het leger. Obama wil bekijken of dit wel noodzakelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl