NOS SportAangepast

Van Rouwendaal in recordtijd door

Op de slotdag van de EK langebaan in Berlijn heeft Sharon van Rouwendaal de finale gehaald op de 400 meter vrije slag. Esmee Vermeulen werd uitgeschakeld.

Van Rouwendaal, die op het open water al twee keer goud en een keer zilver won, had 4.07,59 nodig voor de acht banen en zwom daarmee de derde tijd. Bovendien verbeterde ze het Nederlands record van Kirsten Vlieghuis die in 1996 bij de OS in Atlanta in 4.08,70 brons veroverde. De 20-jarige Nederlandse verbeterde in Berlijn eerder al records op de 800 en 1500 meter vrij.

"Voelde me veertig"

Van Rouwendaal verbaasde zichzelf zondagochtend met haar snelle tijd. "Ik voelde me vanochtend iemand met een lichaam van veertig jaar", aldus de Brabantse. "Ik was helemaal stijf. Ik moest van de fysio eerst gaan inzwemmen, daarna heeft hij mij twintig minuten behandeld, maar ik voelde me nog steeds dertig. De fysio zei: ga het nou maar doen, want je kunt het."

Tiende NR

Tijdens de race ging het steeds beter. Het record voelde voor haar als een beloning. "Ik wilde dit record al zo lang, nu heb ik er tien, mijn afstanden in het korte en lange bad." Van Rouwendaal rekent niet echt op een medaille. "Alle toppers liggen erin en die zullen er vanmiddag zeker wel staan. Ik wil mijn tijd wel weer aanscherpen en weet dat ik nu al trots kan zijn op dit EK."

De 18-jarige Vermeulen noteerde 4.17,04 en eindigde als achttiende. De Italiaanse Federica Pellegrini was in 4.07,11 de snelste in de series.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl