NOS SportAangepast

WK roeien op historische Bosbaan

Op de oudste aangelegde roeibaan ter wereld beginnen zondag de WK roeien. De Bosbaan in Amsterdam is een week lang het toneel voor ruim duizend toproeiers uit meer dan zestig landen. Nederland doet mee op meer dan twintig onderdelen. NOS-commentator Erik van Dijk blikt vooruit op het toernooi en schat de kansen van Nederland in.

Wat kunnen we verwachten van de Nederlandse mannen?

"Er zullen veel ogen gericht zijn op de mannen vier-zonder. Nederland heeft een goede boot en won vorig jaar de wereldtitel in deze klasse. De grootste concurrentie komt van de Britten, die de Olympische titel hebben op dit onderdeel en goud wonnen bij de laatste wereldbekerwedstrijd. Kortom, een erg spannend duel. Verder doen de acht en de twee-zonder het altijd goed. Hier heeft Nederland zeker medaillekansen, hoewel de boot van Nieuw-Zeeland, met Eric Murray en Hamish Bond, favoriet is."

"Ik ben ook erg benieuwd naar skiffeur Roel Braas. Dat is zo'n goede roeier." Braas roeide een sterk seizoen. Hij won zilver bij de Henley Regatta, pakte goud met een Nederlands record bij de Holland Beker en werd vierde bij wereldbekerfinale in Luzern. "Het zou mooi zijn als we een medaille pakken in deze klasse", vertelt Van Dijk. "Dat is namelijk heel lang geleden voor Nederland. Jan Wienese won op de Olympische Spelen van 1968 de enige gouden medaille ooit voor Nederland op de skiff. Tijd dus voor een nieuwe medaille op dit onderdeel."

Hoe zit het bij de vrouwen?

"Ik verwacht veel van de lichte dubbel vier. Dat is geen olympische klasse, maar de boot won vorig jaar goud bij de WK roeien in Zuid-Korea. Er wordt zelfs verwacht dat ze op dit toernooi een wereldrecord gaan roeien. Ook de dubbel twee is een goed team. Verder zijn we ook bij de vrouwen goed in de acht."

"We hebben sowieso veel goede boten, maar de Nederlandse vrouwen zijn wel minder prominent aanwezig dan de mannen. Het is moeilijk om te zeggen wie er echt favoriet is. Traditioneel gezien hebben Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland altijd goede ploegen. Omdat een roeijaar eigenlijk maar weinig wedstrijden kent, weet je pas als het toernooi begint, wie de echte favorieten zijn."

De WK zijn voor het eerst in 37 jaar weer in Nederland. Hoe speciaal is dat?

"Heel bijzonder. Het is natuurlijk een gigantisch evenement. De laatste keer was in 1977, ook op de Bosbaan. Er werd toen zilver gewonnen bij de vrouwen twee-zonder en brons in de lichte mannen vier-zonder. Het voordeel voor de Nederlanders is dat ze hier het hele jaar door al trainen, dus ze kennen de baan goed. Daarnaast is het natuurlijk altijd een voordeel om voor eigen publiek te roeien. Het is een historische baan, die wel z'n beperkingen heeft."

Wat zijn die beperkingen?

"De Bosbaan is de oudste aangelegde roeibaan ter wereld. Tegenwoordig is er bij nieuwe roeibanen nog ander water langs de officiële wedstrijdbaan, bijvoorbeeld een meertje. Daardoor heb je minder last van stromingen als bijvoorbeeld andere roeiers aan het warmdraaien zijn. In Amsterdam heb je dus nog een ouderwetse baan. Als het hard waait, kun je op de Bosbaan veel last hebben van de wind. Hierdoor kan het gebeuren dat de roeier in baan 1 stroming mee heeft en de roeier in baan 6 juist stroming tegen. Oneerlijk, vinden sommige roeiers."

"De organisatie heeft wel gezegd dat als de verschillen echt te groot worden door de wind, er maatregelen worden genomen. Dat er bijvoorbeeld banen worden verschoven. In het ergste geval worden er timetrials gehouden. Dat betekent dat de roeiers achter elkaar starten in dezelfde baan. Maar dat zal niet snel gebeuren, verwacht ik. Roeien is nu eenmaal een buitensport. Roeiers zijn regen, wind en kou wel gewend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl