NOS NieuwsAangepast

"Iraanse militairen helpen Koerden"

Honderden Iraanse militairen hebben afgelopen week in het buurland Irak gevochten tegen strijders van de Islamitische Staat (IS), meldt al-Jazeera. De Arabische nieuwszender baseert zich op Koerdische veiligheidskringen.

De Iraanse militairen zouden vrijdag de grens met Irak zijn overgestoken, om samen met de Koerdische Peshmerga-strijders een dorp in Koerdisch Irak te heroveren op de IS-extremisten.

Het dorp Jalawla ligt op dertig kilometer van de grens met Iran.

Bermbom

Volgens al-Jazeera zijn de Iraniërs gisteren weer teruggekeerd naar hun eigen land. Inmiddels is Jalawla nog steeds in handen van IS, omdat de opmars bemoeilijkt wordt door de vele bermbommen die IS daar heeft achtergelaten.

Buitenlandse Zaken in Iran ontkent dat legereenheden actief zijn geweest op Iraaks grondgebied. De sjiitische machthebbers in Teheran houden de opmars van de soennitische IS in het buurland scherp in de gaten.

Steun

De Islamitische Staat heeft in de afgelopen maanden grote stukken grondgebied veroverd in Syrië en Koerdisch Irak.

De Koerden krijgen in de strijd tegen IS hulp van alle kanten: de Amerikanen voeren luchtaanvallen uit op IS-doelen, de EU stuurt hulpgoederen en naar wordt aangenomen steunt Iran de strijd heimelijk met geld, wapens en het doorgeven van vertrouwelijke informatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl