Antizionist Hajo Meyer overleden
De antizionistische activist en Auschwitz-overlever Hajo Meyer is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de aanvoerders van Een Ander Joods Geluid, een organisatie van Joden die kritisch staan tegenover Israël.
Meyer werd in 1924 geboren in Bielefeld in Duitsland, als zoon van een advocaat. Begin 1939, na de Kristallnacht, vluchtte hij met andere Joodse kinderen naar Nederland. Zijn ouders bleven in Duitsland achter, en zouden later in het kamp Theresienstadt omkomen.
Hajo kwam in een werkdorp voor jonge Joodse vluchtelingen in de Wieringermeer terecht, waar hij werd opgeleid tot machinebankwerker.
Auschwitz
Tijdens de bezetting dook Meyer onder, maar in 1944 werd hij toch opgepakt en op transport naar Auschwitz gezet.
In Auschwitz ontkwam Meyer aan de gaskamers doordat hij als machinebankwerker tewerkgesteld werd bij het onderhoud van treinwagons.
Na de oorlog keerde hij terug naar Nederland. Hij promoveerde in 1954 in de theoretische natuurkunde. Hij maakte carrière bij Philips en bracht het tot directeur van het Natuurkundige Laboratorium (NatLab).
Vioolbouwer
Na zijn pensionering ontwikkelde Meyer zich tot vioolbouwer.
In 2000 was hij betrokken bij de oprichting van Een Ander Joods Geluid, waarvan hij een van de leidende figuren werd. In 2003 publiceerde hij een geruchtmakend boek, Het einde van het Jodendom.
Nazi-politiek
In zijn boek en in interviews en lezingen liet Meyer zich uiterst negatief uit over de Israëlische politiek sinds de bezetting van de Palestijnse gebieden in 1967.
Hij noemde het zionisme een verraad aan het Jodendom. Volgens hem is het Jodendom universeel en humanistisch, en is het zionisme precies het tegenovergestelde.
De Israëlische politiek tegenover de Palestijnen vergeleek hij met de nazi-politiek tegenover de Joden. Hij vond dat Israël de Palestijnen onderdrukte en uitsloot. Tegenover zijn critici zei hij dat hij zelf kon weten wat de Palestijnen doormaakten, omdat hij in Duitsland zelf ook als paria was behandeld.
Concentratiekamp
Na een bezoek aan de Gazastrook, samen met oud-premier Van Agt, noemde hij Gaza "één groot concentratiekamp".
Meyer bleef tot het laatst actief. Hij overleed gisternacht in zijn slaap.