NOS SportAangepast

Softbalsters vrezen voor A-status

Voor de Nederlandse softbalsters zit het WK erop. De formatie van bondscoach Craig Montvidas verloor zaterdag kansloos van Australië in vijf innings: 0-8. Hierdoor lopen de vrouwen van Oranje de finaleronde mis en eindigen ze waarschijnlijk als zesde in de eindrangschikking. Dat is net niet genoeg voor het behoud van de A-status van het NOC*NSF. Daarvoor was een vijfde plek noodzakelijk.

Taiwan en Oranje eindigen dit WK gelijk in punten, maar omdat het onderlinge resultaat bij de eindrangschikking telt, wordt Nederland zesde. Nederland verloor in de poulewedstrijden van Taiwan met 5-4.

Een hard gelag, vindt bondscoach Craig Montvidas : "We verkeren nog heel even in onzekerheid omdat de internationale bond pas aan het eind van het toernooi de officiële ranking bekendmaakt. Maar wij gaan er vanuit dat we als zesde eindigen. We hopen dat NOC*NSF niet direct de geldkraan dichtdraait, maar nog eens wil kijken naar het verloop van dit toernooi. Want we hebben bijvoorbeeld wel van wereldtopper China gewonnen."

Regen

De finaleronde van het WK is zondag. Daar maken Australië, Japan, de Verenigde Staten en Canada uit wie wereldkampioen wordt. De Nederlandse dames haalden de finaleronde net niet. Door de harde regen was het speelschema danig in de war geschopt, waardoor er zaterdag veel gespeeld moest worden in Haarlem. Oranje klopte in de vroege avond na verlenging China (7-5), waarna na twintig minuten pauze het duel met Australië begon.

Oranje verloor, maar Montvidas wil de weersomstandigheden niet de schuld geven: "Dat zou een slap excuus zijn. We zijn gewend twee wedstrijden vlak na elkaar te spelen. En we kregen best kansen, maar maakten ze niet af. Australië was scherper."

Echte topsport

De thuisspelende Oranjedames hadden zich veel voorgesteld van het WK. Daar moesten de softbalsters laten zien dat zij echte topsport bedrijven. Noodzakelijk om de 1 miljoen euro die het NOC*NSF per jaar beschikbaar stelt aan het team te behouden.

"We zijn natuurlijk een dure sport", realiseert de bondscoach zich. 21 Speelsters, een bondscoach, trainingskamp in Amerika... Maar we hebben de laatste periode ook aan de bond laten zien dat we zelf hard aan onze financiën trekken. We hebben een goede sponsor gevonden die wil doorgaan na het WK. Maar dat heeft alleen zin als we het geld van het NOC*NSF behouden, want zonder de bondsbijdrage redden we het niet."

De softbalploeg hoopt op enige clementie van de bond. Eind december staat de terugkeer van softbal en honkbal op de Olympische Spelen op het programma bij het IOC. "We hebben goede hoop dat dat gaat lukken," aldus Montvidas, "En dan zou het toch eeuwig zonde zijn als we niet kunnen doorgaan met dit talentvolle team omdat we net één plaatsje te laag eindigden bij het WK. Ik ben dan ook van plan om snel na het WK met NOC*NSF het gesprek aan te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl