NOS NieuwsAangepast

Ter dood veroordeelde Chinees vrij

Een Chinese man die ter dood veroordeeld was voor de moord op zijn buren, is na acht jaar cel vrijgesproken. Het gebeurt in China zelden dat een ter dood veroordeelde executie ontloopt.

In 2006 werden vier buren van Nian Bin ziek, onder wie twee kinderen. Twee van de slachtoffers overleden. De politie concludeerde dat Nian, toen 30, het gezin had vergiftigd met rattengif, na een burenruzie. Hij zou het gif in water hebben gestopt dat werd gebruikt om pap te maken.

Nian werd ter dood veroordeeld, maar ging tegen de straf in beroep. Na vier nieuwe processen oordeelde het hooggerechtshof dat zijn zaak moest worden herzien omdat het bewijs niet sterk genoeg was.

Gemarteld

Een lagere rechter oordeelde dat er niet voldoende bewijs was tegen Nian. Zo werd er nooit rattengif gevonden bij de man die het aan Nian zou hebben verkocht. Ook raakte een gezinslid dat van de 'vergiftige' pap at niet eens ziek.

Nian werd na zijn vrijlating opgehaald bij de gevangenis door zijn zus en een oom; zijn ouders overleden toen hij in de gevangenis zat. Zijn zus zegt dat Nian in de gevangenis is gemarteld om een bekentenis af te leggen en eist dat de schuldigen worden gestraft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl