Heerenveen verslaat Excelsior

SC Heerenveen heeft zijn eerste zege van het seizoen geboekt, maar makkelijk ging dat allerminst. De Friezen worstelden zich in het eigen Abe Lenstra-stadion na rust met 2-0 langs Excelsior.

Heerenveen mocht van het afwachtende Excelsior het spel maken, maar speelde uiterst slordig. Toch kreeg de thuisploeg voor rust legio kansen. Jordy Buijs, Marten de Roon, Joost van Aken, Pele van Anholt en vooral spits Mark Uth waren echter niet scherp genoeg. Namens Excelsior schoot Sander Fischer via de handen van Kristoffer Nordfeldt over.

Direct na rust waren het Van Anholt en Luciano Slagveer die een kans misten. Daarna gebeurde er een halfuur lang hoegenaamd niets en leek een 0-0 in de maak. Tot Excelsior-doelman Jordy Deckers de doorgebroken Slagveer wat ongelukkig tegen het gras werkte.

De onfortuinlijke keeper, die in de eerste twee competitieduels ook al in de fout was gegaan, kreeg rood en De Roon schoot de penalty langs middenvelder Kevin Vermeulen, die in het doel was gezet omdat de bezoekers al drie keer gewisseld hadden.

In de slotfase toonde Vermeulen zich een prima doelman door twee knappe reddingen te verrichten. In de voorlaatste minuut was hij echter kansloos toen de ontsnapte Sam Larsson alleen op hem af kwam. De Zweedse aanwinst van Heerenveen bleef koel en stelde de eerste zege van zijn nieuwe club veilig.

"Het was geen pech, het was gewoon een fout van Deckers", verzuchtte Excelsior-coach Marinus Dijkhuizen, die een verdiend punt aan zijn neus voorbij zag gaan. "Hij had die bal het stadion moeten uitschieten. Er was op dat moment voor ons geen vuiltje aan de lucht. We hadden controle door een goede teamorganisatie."