NOS NieuwsAangepast

Blij met WK roeien op eigen baan

Na 37 jaar is het wereldkampioenschap roeien terug in ons land. De komende week strijden 1100 roeiers uit 60 landen om de medailles. Morgen zijn de eerste wedstrijden, op de Bosbaan in Amstelveen.

In 2008 hakte de internationale roeibond de knoop door en werd Nederland aangewezen als gastland voor het wereldkampioenschap in 2014. In 1977 werd het WK voor het laatst in ons land geroeid, toen ook op de Bosbaan.

Omstreden baan

Makkelijk was het niet om het WK naar Nederland te halen, vertelt organisator Henk-Jan Zwolle. Want de Bosbaan is een omstreden baan. De oudste aangelegde roeibaan ter wereld was smal. Daardoor hadden de roeiers veel last van de wind en werd de wedstrijd oneerlijk.

"De Bosbaan moest verbreed worden en vervolgens moesten we natuurlijk nog zorgen dat het evenement naar Amsterdam komt. Daarvoor hebben we veel moeten lobbyen", zegt Zwolle.

Qua breedte is de baan nog steeds beperkt, maar hij voldoet aan de eisen, zei oud-roeier Nico Rienks in Het Oog op Morgen. "Het is een prachtige baan. Hij ligt hartstikke mooi. Roeiers komen er graag."

Bekend terrein

De roeisters van de lichte dubbelvier zijn blij dat ze het WK op eigen baan kunnen roeien. "Het is leuk dat vrienden en familie nu makkelijk kunnen komen kijken. Zo kunnen ze ook een keer zien waar we elke dag mee bezig zijn."

Voor de dames is het bekend terrein. Ze roeien er iedere dag. "Een eigen baan is wel heel erg leuk", zegt Ilse Paulis.

De vrouwen van de lichte dubbelvier verdedigen morgen hun titel. "Het zal een hele harde race worden", voorspelt roeister Maaike Head. "Meteen vanaf het begin, maar dat is alleen maar mooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl