NOS NieuwsAangepast

Ebola bij Brit in Sierra Leone

Een Brit is in Sierra Leone besmet geraakt met ebola. Dat zegt het Britse ministerie van Volksgezondheid.

De man is daarmee de eerste Brit van wie bekend is dat die het virus heeft opgelopen. Hij woont in het West-Afrikaanse land, maar verdere details zijn nog niet bekendgemaakt.

Risico laag

Medici doen onderzoek naar hoe de Brit het best behandeld kan worden. De Brit wordt bijgestaan door de ambassade, meldt het ministerie op zijn site.

"Het risico voor de Britse bevolking is nog steeds erg laag", zegt een woordvoerder van het ministerie. Volgens hem is de Britse gezondheidszorg goed voorbereid op een uitbraak van infectieziekten zoals ebola.

Terug?

Er zijn voor zover bekend bij deze uitbraak vier westerlingen besmet geraakt met ebola: naast de Brit twee Amerikanen en een Spanjaard. De twee Amerikanen mochten afgelopen week het ziekenhuis verlaten, de Spaanse priester bezweek aan de ziekte.

Deze drie patiënten werden allemaal terug naar hun geboorteland gevlogen voor behandeling. Of dat met de Brit ook zal gebeuren, is nog niet bekend.

In totaal zijn er 2615 ebolapatiënten geteld in vier Afrikaanse landen. Van hen zijn 1427 mensen overleden.

Stigma

Het parlement van Sierra Leone heeft vandaag een wet aangenomen om te voorkomen dat het ebolavirus verder wordt verspreid. Voortaan is het verstoppen van ebola-patiënten strafbaar; de straf is maximaal twee jaar gevangenis. Veel mensen melden niet dat een familielid ebola heeft uit angst voor het stigma dat aan de ziekte kleeft.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft het verstoppen van ebolapatiënten bijgedragen aan de verspreiding van het virus. Ivoorkust heeft zijn landsgrenzen met Guinee en Liberia gesloten om te voorkomen dat de uitbraak van ebola overslaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl