NOS NieuwsAangepast

Misser met nieuwe ESA-satellieten

Twee nieuwe Europese navigatiesatellieten die gisteren vanuit Frans-Guyana zijn gelanceerd, blijken in een verkeerde baan terecht te zijn gekomen. De kunstmanen, Doresa en Milena, zijn de eerste volledig operationele satellieten van Europa's eigen satellietnavigatiesysteem Galileo.

De twee Galileo-satellieten werden gisteren vanaf de ESA-lanceerbasis in Kourou in de ruimte gebracht met een Russische Sojoezraket. De bovenste trap had Doresa en Milena in de geplande baan moeten brengen, maar dat ging mis. "Ze zijn in een lagere baan terechtgekomen dan verwacht", meldde het lanceerteam.

Domper

De domper was extra groot omdat tijdens de lancering alles volgens het boekje leek te gaan. ESA had de lancering al een succes genoemd toen enkele uren later uit Amerikaanse data bleek dat er iets mis was. ESA en lanceerbedrijf Arianespace onderzoeken de oorzaak van het euvel.

De twee satellieten hebben extra brandstof aan boord voor kleine koerswijzigingen. Het is echter onwaarschijnlijk dat de motoren genoeg stuwkracht kunnen leveren om de twee alsnog in de goede baan te krijgen.

Kortere levensduur

Mogelijk kan de vluchtleiding het duo nog in een baan brengen van waaruit de satellieten nog een deel van hun werk kunnen doen. Maar een gevolg van dat extra brandstofverbruik kan een kortere levensduur van de kunstmanen zijn.

Het netwerk van Galileo-satellieten moet Europa onafhankelijk maken van andere navigatienetwerken, zoals het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) en het Russische Glonass. Het moet uiteindelijk bestaan uit 24 satellieten en zes reserve-kunstmanen. Het navigatienetwerk is volgens plan in 2017 compleet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl