NOS NieuwsAangepast

Code rood voor vulkaan IJsland

IJsland heeft code rood afgekondigd voor de Bárdarbunga-vulkaan. In het vulkanische gebied rondom de Bádarbunga is een kleine uitbarsting gaande. Met de verhoogde code waarschuwt IJsland het luchtverkeer voor aanzienlijke hoeveelheden as in de lucht.

Twintig kilometer ten noorden van de IJslandse vulkaan is de magmastroom door de aarde heen gebroken en heeft de ijskap bereikt. Als er een grotere uitbarsting volgt, kan dat veel overlast opleveren voor het internationale vliegverkeer rond het eiland.

Beperkt vliegverbod

In een gebied van zo'n 200 bij 250 kilometer rond het gebied is een vliegverbod in gesteld, maar alle vliegvelden van het land kunnen open blijven. Of de luchtvaart last krijgt van de uitbarsting hangt onder meer af van de mate van eruptie en de windrichting.

De KLM heeft de vliegroutes nog niet aangepast, maar houdt de situatie goed in de gaten, zegt een woordvoerder.

Onzekerheden

Het gebied was sinds woensdag afgesloten. Enkele honderden toeristen werden toen geëvacueerd.

Volgens fysisch geoloog Edwin Zanen is de uitbarsting tot nu toe kleinschalig. Hij is als reisleider ter plekke in het gebied ten westen van de vulkaan. Daar is vooralsnog weinig van de uitbarsting te merken.

Hoe grootschalig de uitbarsting gaat worden is volgens Zanen moeilijk te zeggen. "Meestal is het zo dat magma zich op één punt verzamelt en dat daar de uitbarsting plaatsvindt. Maar in dit geval is de magma zich onder het oppervlak gaan vertakken. Deze kleine uitbarsting zegt dus nog niet zoveel over wat er verder gaat komen. Een volgende uitbarsting kan zomaar veertig kilometer verderop plaatsvinden."

Eyjafjallajökull

Volgens Zanen lijkt het beloop van de vulkanische activiteit op dat van de Eyjafjallajökull-vulkaan in 2010. "Ook daar was het moeilijk te voorspellen waar de uitbarstingen zouden plaatsvinden. In 2010 vond eerst een kleine uitbarsting plaats voordat op een andere plaats een grotere uitbarsting kwam. Dat is hier ook mogelijk."

Bij de uitbarsting van de Eyjafjallajökull werd het internationale vliegverkeer dagenlang platgelegd door aswolken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl