NOS NieuwsAangepast

Aanslag op veiligheidsdienst Irak

In de Iraakse hoofdstad Bagdad is een zelfmoordaanslag gepleegd bij het hoofdkwartier van de veiligheidsdienst. Daarbij zijn zeker acht mensen om het leven gekomen.

De zelfmoordenaar reed een auto vol explosieven naar de ingang van het complex. De aanslag is mogelijk een vergelding voor de aanslag van gisteren bij een soennitische moskee. Sjiieten openden in een dorp in de provincie Diyala het vuur op moskeebezoekers, 68 mensen kwamen om het leven.

Maliki

De aanslagen bemoeilijken de pogingen van premier Haider al-Abadi om een nieuwe regering van nationale eenheid te vormen. Twee invloedrijke soennitische politici staakten gisteren na de aanslag bij de moskee besprekingen hierover.

Vorige week trad de sjiitische premier Maliki af. Hij stond onder zware druk, ook van de VS, om te vertrekken. Maliki wordt ervan beschuldigd dat hij de soennieten onvoldoende heeft betrokken bij het landsbestuur. Ook haalde hij zich de woede van de Koerdische bevolking op de hals door te stellen dat Koerden strijders van IS aan het begin van hun opmars onderdak hadden geboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl