NOS NieuwsAangepast

"Hart Merkel klopt voor Oekraïne"

Het bezoek van Angela Merkel vandaag aan Kiev, moet worden gezien als een duidelijk teken van steun van Duitsland voor Oekraïne. Dat zegt correspondent Wouter Meijer in het NOS Radio 1 Journaal.

De voorkeur van de bondskanselier is misschien wel iets te duidelijk, vertelt Meijer. "Vorige week schreeuwden de Oekraïners haar komst al van de daken, als ware Merkel een trofee. Ze kunnen nu laten zien dat de Duitse bondskanselier aan hun kant staat."

Herontdekking Oost-Europa

Volgens Meijer toont Merkel vandaag voor wie haar hart het hardst klopt: "Als je de Duitse politiek van Merkel van de afgelopen jaren bekijkt, dan was het toch altijd zaak om een goede relatie te houden met Moskou."

De landen tussen Moskou en Berlijn lagen altijd een beetje in de weg, zegt Meijer. "Merkel trok zich daar veel minder van aan. Men heeft het in Oekraïne nu over de herontdekking van Oost-Europa."

Mooie woorden?

Rusland heeft gemengde gevoelens bij het bezoek van Merkel, denkt correspondent David Jan Godfroid in Moskou. "Maar Merkel is niet de eerste regeringsleider die op bezoek komt. De vorige bezoeken leverden behalve veel mooie woorden weinig concreets op."

De Oekraïense president Porosjenko praat volgende week in Minsk met president Poetin. Dat kan een doorslaggevend gesprek zijn.

Godfroid: "Ik denk dat Merkel daar wat grondwerk voor komt verrichten. Ze kan proberen om Porosjenko ervan te overtuigen dat er naast de militaire strijd tegen de separatisten meer paarden zijn waar hij op moet wedden. Meer openstaan voor onderhandelingen en een staakt-het-vuren, bijvoorbeeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl