NOS NieuwsAangepast

Samsom: meer lef bij integratie

De oorlogen in het Midden-Oosten en de crisis rond Oekraïne hebben spanningen tussen bevolkingsgroepen rechtstreeks naar Nederland gebracht, schrijft PvdA-fractievoorzitter Samsom in de Volkskrant. Hij pleit voor "meer lef om elkaar aan te spreken op gebrekkige integratie" en een consequente aanpak van discriminatie.

De PvdA-leider herinnert zich het groeiende optimisme van het begin van de zomer. Hij proefde dat naar eigen zeggen uit de sfeer onder vakantiegangers op de vliegvelden en bij de wegrestaurants. "Hoe anders liep het. De gehele zomer rolde het ene na het andere afschuwelijke bericht over onze schermen."

Rechtsstaat beschermen

Samsom verwijst in zijn artikel onder meer naar "de extreme barbarij van IS", die ook in Nederland sympathie en aanhangers vindt. "De voedingsbodem voor wederzijds onbegrip of zelfs haat blijkt helaas nog vruchtbaar in Nederland."

"We staan voor nieuwe opgaven", concludeert Samsom. Bij de aanpak van extremisten in Nederland moet gelden dat de rechtsstaat een "onschendbaar principe" is, aldus de PvdA-leider, "maar de vormgeving is niet statisch". Volgens Samsom moet de wet actiever worden toegepast en waar nodig aangepast "om de rechtsstaat te kunnen beschermen tegen hen die haar ondermijnen".

Defensie

De internationale crises hebben volgens Samsom ook duidelijk gemaakt dat het leger moet worden versterkt, maar wel in Europees verband: "Een radicale versnelling van de Europese defensiesamenwerking is nodig. Pas dan renderen investeringen in capaciteit ook echt."

Samsom wil ook dat Nederland minder afhankelijk wordt van "de grillen van de financiële sector" en van de import van olie en gas uit Rusland of het Midden-Oosten. Hij breekt een lans voor techniekonderwijs, voor het mkb en duurzame energie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl