NOS NieuwsAangepast

Hulpkonvooi weer terug in Rusland

De vrachtwagens van het Russische hulpkonvooi dat gisteren Oost-Oekraïne is ingegaan, zijn weer teruggereden naar Rusland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is de vracht afgeleverd in Loegansk.

Volgens Moskou zijn alle 280 vrachtwagens weer op Russische bodem. De Russen zeggen dat het samen met het Internationale Rode Kruis wil doorgaan met de missie in Oost-Oekraïne.

Geroofde spullen

Een woordvoerder van het Oekraïense leger zegt dat het konvooi in Oost-Oekraïne apparatuur uit wapenfabrieken heeft meegenomen.

Correspondent David Jan Godfroid neemt die claim van Kiev met een korrel zout. "Oekraïne uit wel heel veel onware dan wel oncontroleerbare beschuldigingen over het konvooi. Er zaten wapens en militairen in de vrachtwagens, ze zouden gebruikt worden als troepentransport voor de separatisten en nu zouden ze weer geroofde spullen terugbrengen naar Rusland."

Zonder toestemming

Gisteren reden de witte vrachtwagens van het konvooi, dat volgens Rusland hulpgoederen vervoert, zonder toestemming Oekraïne in. Rusland stuurde de goederen, omdat er in Loegansk gebrek is aan van alles, maar het besluit leidde tot veel internationale verontwaardiging. NAVO-topman Rasmussen uitte kritiek en de Verenigde Staten en Duitsland eisten dat het konvooi Oekraïne onmiddellijk zou verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl