NOS SportAangepast

Max Mania ook op Francorchamps

Het geplande debuut in de Formule 1 van de piepjonge Max Verstappen domineerde de afgelopen dagen de headlines. Er zou bijna worden vergeten dat er dit weekend na een zomerreces van vier weken weer een Grand Prix verreden wordt. Het Formule 1-circus is neergestreken in de Belgische Ardennen. En ook bij onze zuiderburen is Verstappen hét onderwerp van gesprek.

Dat ondervond ook Louis Dekker, die namens de NOS aanwezig is op Spa-Francorchamps. Waar hij zich ook begaf, almaar werd hij geconfronteerd met de naam Verstappen. "Die naam doet er toch wel toe in de Formule 1, er hangt iets magisch omheen", ondervond Dekker. "Waar Verstappen in Nederland vooral wordt geassocieerd met een grindbak, is het toch een grote naam. Ook omdat Jos ploeggenoot is geweest van Michael Schumacher."

Smeuïg

Ondanks dat de 16-jarige Verstappen nog geen kilometer heeft gereden in de Formule 1, heeft iedereen iets van hem nodig in aanloop naar de Grand Prix van België. "Het is natuurlijk een beetje een ingekakt seizoen. Voor de Formule 1 is het fijn dat er nu iets smeuïgs te melden valt. Over een mannetje dat nog niet eens zijn rijbewijs heeft gehaald en net een jaar uit de karts is."

De hoofdrolspeler in kwestie is dit weekend ook aanwezig op Belgische bodem. "Hij maakt een heel rustige en nuchtere indruk, heel anders dan zijn vader. Die kon zich nog wel eens laten gaan", meent Dekker. "Max heeft een uitstraling dat hij zich niet gek laat maken. Met zijn handen in zijn zakken gaat hij de persconferenties af. Ondanks dat hij zijn talen nog niet fantastisch spreekt, heb je niet het idee dat hij pas 16 is. Het is alsof er iemand van 21 aan het woord is. Max is heel koel. Met k-o-e-l."

Kleine manneke

Grote namen als Fernando Alonso, Lewis Hamilton en Jenson Button deden desgevraagd ook hun zegje over het opmerkelijke nieuws. "Het zijn nogal namen die reageren op het nieuws rondom ons kleine manneke. Alonso bijvoorbeeld, gaf aan dat we hem niet moeten afrekenen op zijn leeftijd, maar op zijn prestaties. Hij zei dat we hem volgend seizoen gewoon zeven of acht races moeten geven, om te zien wat voor vlees we in de kuip hebben."

Toch was er ook felle kritiek op het aanstaande debuut van Verstappen. "Dit is het slechtste wat de Formule 1 kan overkomen", meende voormalig wereldkampioen Jacques Villeneuve. "Het krijgen van een superlicentie zou iets moeten voorstellen. Alleen driehonderd kilometer rijden is niet genoeg. Er is iets mis met hoe dit geregeld is. Wat is de volgende stap? Wordt er straks iemand van vijftien getekend, puur voor de publiciteit?"

Ziel onder de arm

De overheersende feestvreugde rondom Verstappen staat in schril contrast met de situatie van Giedo van der Garde en Robin Frijns, die hun kansen al lange tijd vergeefs afwachten. "Frijns is afkomstig uit Maastricht en hij had niets liever dan op Spa-Francorchamps zijn opwachting gemaakt. Hij loopt hier dan ook wel met zijn ziel onder de arm rond. Hij woont op een steenworp afstand van het circuit en dan wordt zijn situatie zo ondergesneeuwd door het verhaal Verstappen. Gepasseerd worden door een jongetje van 16 is niet prettig."

Voor Frijns houdt Dekker zijn hart vast, maar de kans dat Van der Garde volgend jaar voor renstal Sauber in de Formule 1 actief is, acht hij wel aanwezig. "Dan wordt de Grand Prix van België volgend jaar de veredelde Grand Prix van Zuid-Nederland, misschien wel van Nederland. De hotels in de regio van Maastricht kunnen hun borst alvast natmaken voor volgend jaar."

Druppels

Aankomende zondag zal Verstappen junior de race nog in de hoedanigheid van toeschouwer moeten meemaken. Of hij een spannende wedstrijd zal zien, is volgens Dekker nog maar de vraag. "Voor de spanning is het hopen op wisselvallig weer, dat is de grote 'gelijkmaker' in de Formule 1. Druppels maken de race onvoorspelbaar, dat kan de Formule 1 wel gebruiken. En in de Ardennen is het nooit anderhalf uur droog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl