Poolse waren populair bij Russen

Door correspondent Wouter Meijer in Kaliningrad

'Klein grensverkeer' heet het officieel. Sinds twee jaar mogen inwoners van de Russische enclave Kaliningrad zonder visum de grens over naar de gemeentes aan de Poolse kant, en Poolse inwoners van die gemeentes mogen naar Kaliningrad.

De Polen maken er alleen gebruik van om goedkope Russische benzine te tanken, maar de Russen komen al twee jaar lang in groten getale. Ze zorgen voor een economische opleving in de Poolse grensplaatsen.

Goedkoper

Aleksandr en Vitali laden hun auto vol flesjes vruchtensap. "Voor de kinderen, dat is hier veel goedkoper", leggen ze uit.

"Door de sancties is alles nog duurder geworden, fruit bijvoorbeeld twee keer zo duur. Aardappels kosten in Polen 1 zloty per kilo, in Rusland omgerekend 5 zloty", vertelt een echtpaar dat hun auto vult met plastic tassen van de supermarkt.

Maar er zijn ook mensen die twijfelen. "We kopen vandaag alleen verpakte levensmiddelen. Vers fruit en vlees mag misschien niet", zegt een oudere vrouw. "Ja, fruit wel", zegt een andere klant. Verwarring alom.

De burgemeester legt het graag uit: per persoon mag je vijf kilo boodschappen meenemen, of je nou aardappels koopt, nectarines, schouderham of chocolade.

Opleving

Henryk Mrozinski is een tevreden burgemeester. "Braniewo had een werkloosheid rond 30 procent, wij wilden de grens al langer open hebben, twee jaar geleden is dat eindelijk gebeurd."

Sindsdien zijn er nieuwe supermarkten gebouwd, tandartsen en garages bieden hun diensten aan om Russische gebitten en auto's te repareren, allemaal goedkoper dan in Kaliningrad, en met directe toegang tot Westerse technologie.

Volle auto's

De sancties die Rusland de EU heeft opgelegd, werken nu nog in het voordeel van de Poolse middenstand aan de grens. Kaliningrad produceert weinig zelf. Fruit en groente invoeren uit Polen mogen de winkels daar niet meer. Maar zelf meenemen mag wel, dus zitten de auto's nu vol.

Maar verder moet de spanning niet oplopen, zegt Mrozinski. "Als de grens helemaal dichtgaat zou dat een ramp zijn, voor Braniewo maar ook voor de regio. Honderden mensen hebben hier hun werk te danken aan de handel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl