Bekentenis geverfde ster Moskou

Een Oekraïense activist claimt dat hij deze week een Sovjetsymbool in Moskou in de kleuren van de Oekraïense vlag heeft geverfd. Als bewijs leverde hij een spectaculaire selfie van boven op de geverfde ster, die te zien is op zijn Facebookpagina..

Moskou werd woensdag wakker met de ster in geel en blauw op de 176 meter hoge toren. Ook prijkte er een Oekraïense vlag op.

De Russische autoriteiten waren onaangenaam verrast door dit protest. Het gezichtsbepalende gebouw staat bekend als een van de 'zeven zusters' van de stad. Het duurde drie uur om de ster uit het Stalin-tijdperk weer schoon te krijgen.

Aangeven

De politie pakte vier mensen op die aan de actie zouden hebben meegedaan, maar de Oekraïense klimmer zegt dat de vier onschuldig zijn. "Ik heb ze niet gezien daarboven en ken ze niet eens", schrijft de klimmer, bekend als Mustang Wanted, op Facebook.

Mustang Wanted roept Rusland op de vier vrij te laten, omdat ze in Rusland geen eerlijk proces zouden krijgen. Hij zegt dat hij bereid is zichzelf aan te geven, mits Rusland een gevangen Oekraïense piloot vrijlaat.

Tijdrovend

In zijn internetbekentenis vertelt Mustang Wanted verder dat de actie langer duurde dan verwacht. "Het bleek nogal tijdrovend, het kostte me de hele nacht. Ik was pas klaar om 06.00 uur en kon toen gelukkig slapen."

Mustang Wanted, die vaker capriolen uithaalt op grote hoogte, schrijft dat hij de actie heeft uitgevoerd ter gelegenheid van de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag, komende zondag. "Dit is ter ere van iedereen die mijn land verdedigt. Lang leve Oekraïne!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl