VS: Russisch konvooi moet terug

De VS is er verbolgen over dat het Russische konvooi vandaag zonder toestemming Oekraïne is ingereden. Het ministerie van Defensie zegt zich ernstig zorgen te maken en vindt dat Moskou de vrachtwagens direct moet terugroepen.

"Dit is een schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne door Rusland'', zei een woordvoerder van het Pentagon. Hij waarschuwde president Poetin dat Rusland zich verder zal isoleren als het konvooi op Oekraïens grondgebied blijft. "Daar zullen consequenties aan verbonden zijn."

Merkel

De Duitse bondskanselier Merkel liet zich vanavond in soortgelijke bewoordingen uit. Ze vreest dat het conflict in Oost-Oekraïne zal escaleren nu het konvooi zonder formele toestemming naar Loegansk is gereden. Ze heeft haar zorgen telefonisch overgebracht aan Poetin.

Merkel vertelde dat ze ook heeft gebeld met de Oekraïense president Porosjenko. "Ik heb zijn regering geprezen voor de terughoudendheid van vandaag door het konvooi niet tegen te houden."

Merkel gaat morgen naar Kiev voor overleg met Porosjenko over de crisis. Ze wil met haar korte reis steun betuigen aan de Oekraïense regering.

"Invasie"

Eerder vandaag was ook NAVO-topman Rasmussen zeer kritisch over het eenzijdige Russische besluit om het hulpkonvooi naar Loegansk te laten rijden. Hij vroeg zich openlijk af of Rusland echt humanitaire hulp stuurt en geen militaire steun.

Vanochtend reden de eerste vrachtwagens richting Loegansk. De regering in Kiev sprak meteen van een Russische invasie. Rusland zei dat de hulpgoederen niet langer opgehouden mochten worden omdat iedereen in Loegansk dringend hulp nodig heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl