NOS NieuwsAangepast

NAVO: vragen over motief konvooi

NAVO-topman Rasmussen heeft kritiek op het eenzijdige besluit van Rusland om het hulpkonvooi voor Loegansk de grens over te sturen. Rasmussen zegt dat hij die stap veroordeelt en plaatst in een verklaring ook vraagtekens bij de bedoelingen van Rusland.

De NAVO-chef spreekt van "een zogenaamd humanitair konvooi" en zegt dat het eenzijdige optreden van Rusland vragen oproept over het motief om vrachtwagens naar Oekraïne te sturen. Moskou beweert al weken dat er alleen hulpgoederen en eerste levensbehoeften in de trucks zitten. Oekraïne is bang dat er ook wapens voor pro-Russische separatisten worden vervoerd.

Rasmussen zegt verder dat Rusland opnieuw de soevereiniteit van Oekraïne heeft geschonden. Rusland had de regering in Kiev niet over het besluit geïnformeerd en ook niet om toestemming verzocht. "In plaats van te de-escaleren, laat Rusland de situatie verder uit de hand lopen", zegt de secretaris-generaal.

Eerder sprak ook EU-buitenlandcoördinator Ashton van een schending van de Oekraïense soevereiniteit. Ashton benadrukte dat Rusland afspraken met Oekraïne en het Rode Kruis heeft genegeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl