NOS VoetbalAangepast

Veltman houdt v.d. Hoorn uit basis

Ajax start zondag in de topper tegen PSV met Joël Veltman in de basis. De international neemt de plek in van Mike van der Hoorn in het centrum van de verdediging. Ook Ricardo van Rhijn, hersteld van een hamstringblessure, krijgt weer een basisplaats.

"WK-gangers maken verschil"

Met de terugkeer van Veltman staat na Daley Blind en Jasper Cillessen, die vorige week tegen AZ terugkeerden, de derde WK-ganger van Ajax weer in de basis. Veltman speelde dit seizoen al twee wedstrijden voor Jong Ajax in de Jupiler League.

Frank de Boer verwacht van zijn WK-gangers een voortrekkersrol, net zoals Memphis Depay en Georginio Wijnaldum dat doen bij PSV.

"Het vertrouwen spat er vanaf", aldus de Ajax-trainer over het PSV-duo. "Die jongens maken het verschil. Ze beseffen ook dat ze dat moeten brengen. Net als ik dat eis van Blind zal Cocu dat ook eisen van deze jongens."

"Concurrentie is moordend"

De Boer begrijpt heel goed dat de terugkeer van Van Rhijn en Veltman teleurstellingen oplevert voor andere spelers. "Het doet pijn om sommige spelers op de bank te laten zitten. Als ik kijk naar jongens als Thulani Serero, Lucas Andersen, Stefano Denswil, maar ook Kenneth Vermeer. Zij verdienen het ook om te spelen, maar ik kan er maar elf opstellen. De concurrentie is moordend."

Ook bij Van der Hoorn is de teleurstelling al voelbaar. "Het gevoel is niet goed", zei Van der Hoorn. "Maar er komt een international terug en normaal gesproken sta je dan achter hem. Dat is balen, maar ik ga me er niet bij neerleggen."

"Niet verslappen"

PSV-coach Phillip Cocu zag zijn ploeg dit seizoen evenals Ajax twee keer winnen en denkt dat PSV verder is dan vorig seizoen. "We worden wat stabieler", aldus Cocu. "Tegen een ploeg als Ajax mag je niet verslappen. We mogen geen moment de organisatie loslaten. Dan zijn zij in staat toe te slaan. De verschillen in de meeste toppers zijn klein."

Voor zijn team is de topper ook een graadmeter. "Het is een grote wedstrijd", zei Cocu. "Als je in staat bent zo'n wedstrijd uit te winnen, betekent dat dat je als elftal er goed op staat en moet meespelen om het kampioenschap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl