173 slachtoffers geïdentificeerd

In de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum zijn tot nu toe 173 slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne geïdentificeerd. Het nieuwe cijfer is vanmiddag in Den Haag bekendgemaakt.

Het Landelijk Team Forensische Opsporing is er deze week in geslaagd om 46 slachtoffers van rampvlucht MH17 te identificeren. Volgens de onderzoekers hebben 26 de Nederlandse nationaliteit. Waar de anderen vandaan komen, is niet bekendgemaakt. Dat is gebeurd op verzoek van de ambassades van de betrokken landen.

In totaal zijn nu 112 Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd. Aan boord van de Maleisische Boeing 777 waren in totaal 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders.

Moeilijkste deel

Het team van specialisten heeft vandaag herhaald dat het nog maanden kan duren voordat iedereen is geïdentificeerd. Forensisch patholoog Frank van de Goot, die regelmatig contact heeft met het team, zei in het Radio 1 Journaal dat nu het moeilijkste deel van het onderzoek begint.

"Nu moeten de specialisten aan de slag met de ernstig beschadigde lichamen. We moeten ons erop voorbereiden dat de groep mensen die nog in Oost-Oekraïne liggen, groter blijkt te zijn dan we aanvankelijk hoopten." Er zijn meer dan 500 menselijke resten gevonden op de rampplek.

Van alle verschillende fragmenten zijn volgens Van de Goot nu DNA-monsters genomen. "Dan kan je proberen alles bij elkaar te leggen maar het probleem blijft dat er nog veel mensen niet zijn geïdentificeerd. Dan zijn 500 fragmenten niet zo veel."

De vraag is volgens de patholoog hoelang je moet wachten voordat iemand wordt vrijgegeven; "wacht je tot alles is gevonden of neem je genoegen met een onderdeel."

Eerder vandaag kwamen de resten van 20 Maleisische slachtoffers aan in Kuala Lumpur waar in aanwezigheid van de koning een minuut stilte in acht werd genomen. Het is daar vandaag een dag van nationale rouw, de eerste in de geschiedenis van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl