NOS NieuwsAangepast

Geen auteursrecht op apenselfies

Foto's die worden gemaakt door een aap zijn rechtenvrij en mogen dus gratis worden gebruikt. Dat heeft de Amerikaanse Copyright Office bepaald. De Britse fotograaf David Slater claimde dat hij de rechten had van een aantal apenselfies omdat ze met zijn camera waren gemaakt, maar vangt bot bij de auteursrechteninstantie.

Tijdens een reis in Sulawesei, Indonesië, in 2011 pakte een kuifmakaak de camera van Slater af. Het dier maakte er meerdere selfies mee. De foto's werden beroemd nadat Slater ze op internet had gezet.

Wikimedia Commons, een site met rechtenvrije foto's, plaatste de foto's van de aap op de site, waardoor ze door iedereen gratis te downloaden waren.

Vergoeding

Volgens Slater had Wikimedia dat niet mogen doen, omdat hij de rechtmatige eigenaar van de foto's was. Bij hergebruik van de foto's zou hij toestemming moeten geven en een vergoeding moeten krijgen, stelde Slater.

Wikimedia weigerde de foto's te verwijderen, "omdat dieren niet over auteursrecht kunnen beschikken". De Amerikaanse Copyright Office deelt die mening en stelt Wikimedia in het gelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl