NOS NieuwsAangepast

Rutte: radicalisme wint niet

Bruut geweld en radicalisme zullen nooit overwinnen. Dat zei premier Rutte na de ministerraad. Hij noemde de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley door IS barbaars en onmenselijk.

De premier noemde de onthoofding geen wake-up-call, maar een stevige motivatie om door te gaan met het beschermen van onze manier van leven en onze rechtsstaat. "We weten helaas al geruime tijd dat deze dreiging voor onze rechtsstaat en onze manier van leven er is."

Grenzen

Rutte benadrukte dat de vrijheid van meningsuiting onbetwist is, maar dat er grenzen aan zitten. Volgens hem zijn er allerlei maatregelen genomen tegen mensen in Nederland die willen meedoen aan de strijd van IS en andere terreurgroepen. Zo wordt soms verijdeld dat mensen uitreizen door paspoorten af te nemen en wordt van vertrokken jihadisten de uitkering ingetrokken. Het kabinet werkt ook nog aan nieuwe maatregelen.

Rutte benadrukte dat het zwaaien met IS- en Hamasvlaggen niet wordt geaccepteerd. Hij wilde verder niet ingaan op vragen over concrete gedragingen, bijvoorbeeld over mensen die via Twitter het filmpje van de onthoofding doorsturen. "Dat is altijd aan het Openbaar Ministerie en vervolgens aan de rechter. Maar de wet is duidelijk als het gaat om haatzaaien, het aanzetten tot geweld en discriminatie."

Bij de politie is een speciaal team geformeerd om onderzoek te doen naar jihadisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl