NOS NieuwsAangepast

Rusland: we moesten handelen

Rusland heeft in een verklaring nog eens stevige kritiek geuit op Oekraïne. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de vertragingen van het hulpkonvooi voor Loegansk onacceptabel zijn en dat Rusland niets anders kon doen dan de chauffeurs op eigen houtje de grens over te sturen.

Rusland besloot vanochtend om het konvooi zonder overleg met Oekraïne te laten vertrekken. Kort daarna reden de eerste vrachtwagens de grens over. Oekraïne is woedend over de gang van zaken, maar heeft gezegd het konvooi niet te zullen tegenhouden.

Verwijten

Rusland zegt dat het "ongekende inspanningen" heeft verricht om aan alle eisen van Oekraïne te voldoen. Tegelijkertijd heeft Oekraïne er volgens Moskou alles aan gedaan om het konvooi te vertragen. Kiev wordt onder meer verweten dat het extra aanvallen heeft uitgevoerd op Loegansk, net nu daar hulpgoederen naartoe moeten.

"We kunnen deze wetteloosheid en leugens niet langer tolereren", zegt het ministerie van Buitenlandse zaken. "Rusland heeft daarom besloten om te handelen."

Rode Kruis

Het ministerie zegt dat medewerkers van het Rode Kruis nog altijd welkom zijn om het konvooi te begeleiden of te helpen bij het verdelen van de hulpgoederen.

Rusland had met Oekraïne en het Rode Kruis afgesproken dat de hulporganisatie vanaf de grens de leiding zou hebben over het konvooi, maar vanwege de veiligheidssituatie in Oost-Oekraïne zijn de Rode Kruis-medewerkers achtergebleven bij de grens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl