NOS NieuwsAangepast

"Konvooi is invasie, maar mag door"

Oekraïne lijkt vooralsnog niet aan te sturen op een militair conflict met Rusland, dat vanochtend besloot om een hulpkonvooi zonder toestemming van Oekraïne de grens over te sturen. Het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst spreekt weliswaar van een rechtstreekse invasie, maar zegt ook dat het konvooi niet zal worden gestopt. Zo moeten nieuwe provocaties worden voorkomen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev sprak in een eerste reactie ook geen dreigende taal. Een hoge ambtenaar zei wel dat het konvooi geen humanitaire hulp is, maar een georganiseerd smokkeltransport.

De Oekraïense douane zegt dat Rusland zich niet aan de inklaringsprocedure heeft gehouden en dat de lading nog niet was goedgekeurd door Oekraïne of het Rode Kruis. De woordvoerder wilde verder niets zeggen en wacht op een officiële reactie van de regering.

Afspraken

Rusland besloot vanochtend om het hulpkonvooi zonder overleg met Oekraïne naar Loegansk te sturen. De 280 vrachtwagens stonden al ruim een week stil en mochten van Oekraïne niet verder.

De laatste dagen zijn afspraken gemaakt tussen Oekraïne, Rusland en het Rode Kruis. Uiteindelijk duurde het Moskou toch te lang. "De smoesjes zijn op", zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

Correspondent David Jan Godfroid zegt dat nu een risicovolle situatie is ontstaan. "Mocht het konvooi terechtkomen in een vuurgevecht, is er een kans dat Rusland militairen stuurt naar Oost-Oekraïne. Dan zijn de gevolgen niet te overzien", aldus Godfroid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl