NOS VoetbalAangepast

Chinese voetbaldroom spat uiteen

Salarisachterstanden, een trainingscomplex dat er niet bleek te zijn en een werkvergunning die geen werkvergunning was. Nederlandse voetbaltrainers waarschuwen dat een avontuur in China beduidend anders kan uitpakken dan gedacht. De trainers vertrokken na bemiddeling van de Nederlands-Chinese zakenman Chun Li naar het Chinese Dalian Aerbin. Een van hen, Bob de Klerk, heeft inmiddels een zaak aanhangig gemaakt bij de FIFA omdat zijn salaris niet betaald is.

Chun Li, de man die de Nederlanders naar China haalde, geniet vooral bekendheid als de tussenpersoon die ADO Den Haag in contact bracht met United Vansen. Dat bedrijf heeft 98% van de aandelen van ADO gekocht, maar het verschuldigde geld is tot op heden nog niet overgemaakt.

Bij De Klerk zijn de alarmbellen afgegaan: "Het Chinese avontuur bleek een luchtballon te zijn en dat is een hard gelag. Ik heb niet de beste ervaringen met China, maar ik hoop voor ADO Den Haag dat het voor hen wel goed afloopt."

Advertentie

Het avontuur van Bob de Klerk, Alex de Crook, Marinus Barendregt, Dennis den Turk en Remco van Leeuwen begon ruim een jaar geleden. Op de site van de Coaches Betaald Voetbal verscheen een advertentie waarin Hollandse trainers gezocht werden voor een Chinese club. In de advertentietekst stond letterlijk: "De bedoeling is dat CBV in samenwerking met de heer Chun Li van het bedrijf Dong Dao een aantal academies gaat bemannen in China. De heer Li wil daar breed de Hollandse School introduceren."

De Klerk, oud-jeugdtrainer van Ajax, was net trainer van hoofdklasser Ter Leede. "Ik was al eerder gepolst door Chun Li. Die had contact opgenomen met mijn toenmalige zaakwaarnemer of ik geïnteresseerd was in het werken in China. Ik had in eerste instantie nee gezegd, maar omdat de advertentie nu bij het CBV verscheen dacht ik dat het wel te vertrouwen was."

Ook het CBV zag heil in de plannen van Chun Li. Gerard Marsman: "Het was de bedoeling om de Nederlandse manier van opleiden te introduceren in China. Te beginnen met Dalian. Onze rol was het samenbrengen van de partijen. De contracten werden door de trainers zelf met de club gesloten. We hadden grote plannen maar het project heeft al vrij snel averij opgelopen helaas."

"Niks geregeld"

De contracten werden in het bijzijn van Chun Li ondertekend en de vijf vertrokken naar China. "Vanaf dag één bleek het niet zo te zijn als ons voorgesteld was. De trainingsfaciliteiten, de appartementen, de kleding, niks was geregeld. We kregen twee maanden handje contantje uitbetaald en dat bleek het enige salaris te zijn dat ik heb gekregen", zegt De Klerk.

Omdat ook de werkvergunning niet rond bleek te zijn, ging hij terug naar Nederland. In eerste instantie om dat probleem op te lossen, maar De Klerk is uiteindelijk niet meer teruggekeerd. "Ik heb drie maanden geen salaris gehad. Dat pik ik niet. Uiteindelijk wilden ze wel betalen, maar pas als ik in China zat en in Chinese yens betaald kon worden, terwijl de afspraak was dat ik in euro's uitbetaald zou worden."

"Ik heb een advocaat in de arm genomen en de zaak ligt nu bij de FIFA. De club had voor 8 augustus moeten reageren, maar dat hebben ze niet gedaan. Het is nu afwachten of de FIFA er een rechtszaak van wil maken."

De andere vier trainers zitten nog in China. Maar ook zij krijgen nog geld. "Wij hebben nog tweeënhalve maand salaris tegoed", vertelt Alex de Crook. "We hebben de pech gehad dat we bij een club zijn terechtgekomen die financiële problemen heeft. We hopen dat Dalian snel wordt overgenomen en dat we dan ons salaris krijgen. Maar als het nog heel lang duurt, overwegen wij ook de FIFA in te schakelen."

Waarschuwing voor ADO

De Crook koos bewust voor het avontuur, maar het is hem niet meegevallen. "Ik denk dat je wel kunt stellen dat dingen rooskleuriger voorgesteld zijn. Je weet dat je van alles te wachten staat. Maar al vanaf het begin waren er problemen met de betalingen."

Tussenpersoon Chun Li wil hij niet als enige de schuld geven. "Het is duidelijk dat hij ook een paar dingen heeft gedaan waar ik vraagtekens bij zet. Aan de andere kant, hij heeft er ook voor gezorgd dat we alsnog een aantal maanden uitbetaald hebben gekregen. Ik heb nog bijna iedere maand contact met hem. We hebben gewoon extreme pech gehad."

De Klerk vindt dat ADO moet oppassen. "Vlak na onze komst in Dalian is de technisch directeur van de club, Li Ming, vervangen. Ming was de man die de Hollandse School naar China wilde halen. En diezelfde Ming zie ik nu weer terug in Nederland. Hij is bij de trainingen van ADO, hij krijgt de rode loper uitgelegd terwijl ik weet dat de trainers in China in een belabberde situatie zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl