NOS NieuwsAangepast

Hennis: onderzoek gif in herfst

Het onderzoek naar de blootstelling van defensiepersoneel aan een zeer kankerverwekkende stof zal nog enkele maanden duren. Minister Hennis van Defensie wil dat het onderzoek "volledig en zorgvuldig" gebeurt.

"Dat kost tijd", zei de minister vlak voor het begin van de ministerraad. Ze denkt dat het onderzoek in het vierde kwartaal van dit jaar klaar is.

Duidelijkheid

Letselschade-expert Bedaux wil binnen twee weken duidelijkheid van Defensie over het gebruik van zwaar kankerverwekkende verf. Hij vertegenwoordigt zo'n zeventig oud-werknemers die kampen met ernstige gezondheidsproblemen, zoals kanker of een auto-immuunziekte.

De medewerkers hebben allemaal gewerkt in een NAVO-depot in het Overijsselse Vriezenveen, dat tot 2003 gebruikt werd door de Amerikanen. In het depot werd voor het opknappen van oorlogsmateriaal verf gebruikt met de giftige stof chroom-6.

Uit meetrapporten blijkt ook dat op de werkplaatsen te hoge concentraties van deze kankerverwekkende stof zijn gemeten. De ex-medewerkers willen het ministerie aansprakelijk stellen en eisen een schadevergoeding.

Boven tafel

Hennis kan het onderzoek niet binnen twee weken klaar hebben. "Het is van belang, ook voor de betrokken medewerkers, dat alle informatie boven tafel komt", zegt de minister. Het ministerie wil niet vooruitlopen op het onderzoek, maar stelt dat er "vooralsnog geen concrete aanwijzingen zijn dat (oud) defensiepersoneel structureel werd blootgesteld aan gevaarlijke stoffen in concentraties boven de wettelijke waarden".

Ze heeft in juni gehoord over de gezondheidsproblemen van de oud-medewerkers door een artikel in een Limburgse krant. "Ik heb de klachten serieus genomen. Ik heb een loket ingesteld, waar mensen zich kunnen melden en ik heb een onderzoek laten uitvoeren", aldus de minister.

Inmiddels hebben zich zo'n 350 oud-werknemers zich bij het loket van Defensie gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl