NOS NieuwsAangepast

NL bedrijf vervoert duikboot Rusland

Het Bredase zeetransportbedrijf Dockwise vervoert de komende tijd drie Russische nucleaire onderzeeërs. Dockwise bevestigt berichtgeving van de Poolse nieuwssite Defense24 hierover.

Dockwise zegt dat het vervoer niet onder de sancties valt die tegen Rusland zijn afgekondigd. "Medio vorig jaar is het contact gelegd en in april is het contract ondertekend", zegt een woordvoerder. Het gaat om verouderde duikboten, die niet meer op eigen kracht kunnen varen. Twee gaan er naar de stad Severodvinsk, ten noorden van Sint Petersburg, de derde naar Vladivostok in het Verre Oosten.

Mogelijk opgeknapt

Dockwise heeft al eerder oude Russische duikboten vervoerd, die werden daarna ontmanteld. Maar of dat met deze ook gebeurt, weet het bedrijf niet. Volgens Defense24 worden de onderzeeërs opgeknapt en opnieuw ingezet.

In 2003 zonk een Russische kernonderzeeër tijdens zijn laatste tocht naar de plek waar die zou worden ontmanteld. De internationale gemeenschap wilde daarna dat het vervoer van nucleaire duikboten werd verbeterd. Dockwise is daarna aangewezen als een van de bedrijven die deze taak gaan uitvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl