NOS NieuwsAangepast

Kamer: tientallen vragen MH17

De Tweede Kamer stelt een waslijst aan vragen aan het kabinet over de oorzaak en de nasleep van de vliegramp met vlucht MH17. De 77 schriftelijke vragen gaan onder meer over het onderzoek ter plaatse. Maar ze richten zich ook op praktische zaken zoals het betalen van de schadevergoeding en de manier waarop banken omgaan met de afwikkeling van spaartegoeden van slachtoffers.

Zoektocht

De meest kritische vragen richten zich op de bergingsoperatie door lokale Oekraïense reddingswerkers. Een aantal weken na de ramp bleek dat 800 reddingswerkers onder leiding van een Oekraïense arts intensief hebben gezocht naar brokstukken en stoffelijke overschotten. De Kamerleden noemen het in de vragen "opvallend" dat de korpschef van de Landelijke Politie pas in een briefing op 11 augustus melding heeft gemaakt van de zoekoperatie door de Oekraïners.

De Kamer wil ook weten waarom de reddingswerkers bepaalde delen van het rampgebied, de zogenoemde rode gebieden, niet mochten bezoeken.

Geheimhouding

De Kamer vraagt verder om een overzicht van alle afspraken die zijn gemaakt met andere landen en organisaties over het onderzoek naar de ramp. Zo vragen de Kamerleden of het klopt dat er een schriftelijke overeenkomst is tussen Oekraïne, België, Nederland en Australië over het openbaar maken van de toedracht. Aanleiding zou een afspraak zijn tussen die landen om de openbaarmaking te blokkeren als een van de ondertekenaars zich er niet in kan vinden.

Het kabinet moet de vragen uiterlijk 25 augustus beantwoorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl