Eerste straatrace 75 jaar geleden

75 jaar geleden werd voor het eerst in Nederland een straatrace gereden. In Zandvoort werd daarvoor, net buiten het dorp, een geasfalteerd circuit aangelegd van zo'n drie kilometer lang. Het evenement, dat in 1939 werd gehouden, trok enkele duizenden bezoekers.

De auto's die daar toen reden kwamen niet met een slakkengangetje voorbij. "De snelheden van de auto's lagen best hoog. We hebben berekend dat een van de Mercedessen meer dan 200 kilometer per uur reed. Dat is opvallend snel voor die tijd", zegt Rob Petersen, commentator op het circuit van Zandvoort en archivaris.

Tweede Wereldoorlog

Enthousiast gemaakt door dat succes besloot burgemeester Henri van Alphen van Zandvoort om een permanent racecircuit aan te leggen in de duinen bij het dorp. Ondanks het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, zette Zandvoort die plannen door.

In 1942 bepaalden de Duitsers dat alle huizen die binnen 200 meter van de kustlijn stonden moesten worden gesloopt. Zo werd er ruimte gemaakt om een verdedigingslinie aan te leggen. "Het puin van die huizen is op verzoek van de burgemeester neergelegd bij de duinen. Hij zei tegen de Duitsers dat hij er een paradestraat van wilde maken voor het geval dat de nazi's de oorlog zouden winnen. Maar in werkelijkheid had hij iets heel anders in gedachten: het nieuwe Circuit van Zandvoort", aldus Petersen.

De ondergrond van het huidige circuit bestaat nog steeds uit hetzelfde puin van die gesloopte Zandvoortse huizen.

Formule 1

In 1948 werd de eerste autorace gehouden op het nieuw aangelegde Circuit van Zandvoort. Tussen 1952 en 1985 werden er Formule 1-races gehouden, maar dat is te duur geworden volgens Petersen. "Dan praat je over budgetten van honderd miljoen euro om de Formule 1 hier te laten rijden. Dat gaat niet. Maar we hebben tal van andere mooie evenementen, en dat is prima."

De straten die onderdeel uitmaakten van het parcours van de eerste straatrace uit 1939 liggen er nog steeds. Die zijn onderdeel geworden van het huidige stratenplan van Zandvoort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl