NOS NieuwsAangepast

Konvooi rijdt Oekraïne binnen

De eerste vrachtauto's van het hulpkonvooi voor Loegansk zijn zonder toestemming van Kiev Oekraïne binnengereden. Het gaat volgens verslaggevers ter plekke om zeker zeventig trucks. Een deel daarvan stond sinds gisteren in een stuk niemandsland.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei vanochtend dat het niet langer wilde wachten op groen licht van Kiev of van het Rode Kruis. Volgens Moskou heeft Oekraïne de vrachtwagens lang genoeg opgehouden en "zijn de smoesjes nu op".

Geen overleg

Oekraïne is niet op de hoogte gebracht van het besluit om het konvooi de grens over te sturen. Rusland heeft Oekraïne wel gewaarschuwd om de trucks niet tegen te houden.

Anders dan was afgesproken wordt het konvooi begeleid door separatisten en niet door het Rode Kruis. De hulporganisatie vindt het in het gebied te gevaarlijk en heeft naar eigen zeggen onvoldoende veiligheidsgaranties gekregen. Het was de bedoeling dat Rode Kruis-personeel met de chauffeurs zouden meerijden.

Zo'n 280 vrachtwagens met hulpgoederen stonden ruim een week stil bij de Russisch-Oekraïense grens, zo'n 70 kilometer voor Loegansk. Volgens Rusland vervoeren de trucks onder meer boekweit, drinkwater, slaapzakken en generatoren.

Oekraïne is bang dat ook wapens voor de separatisten worden vervoerd en heeft daarom aangedrongen op een uitgebreide inspectie. Daarmee werd gisteren begonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl