NOS NieuwsAangepast

Veel defecten bij vrachtwagens

Circa 12 procent van de Nederlandse vrachtwagens in België heeft een ernstig technisch defect. Dat blijkt uit controles van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. De dienst stelde vast dat niet alleen Oost-Europese maar ook Nederlandse trucks geregeld slecht worden onderhouden.

De vrachtwagens kampen onder meer met versleten banden en haperende remmen. Verzekeraar TVM zegt dat de cijfers in Nederland waarschijnlijk overeenkomen en noemt het percentage veel te hoog.

Doden

"Deze defecten kunnen tot ernstige ongelukken leiden, en tot verkeersinfarcten met enorme economische schade'', zegt de woordvoerder van TVM. Vooral door klapbanden kunnen zware aanrijdingen ontstaan. "Dit voorjaar zijn er zelfs doden gevallen bij dit type ongevallen.''

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt de cijfers ook zorgwekkend en zegt dat er geen enkel excuus is voor bedrijven die hiermee de fout ingaan.

Landelijke campagne

De organisatie pleit ervoor dat ook in Nederland de stand van zaken in kaart gebracht wordt. TLN benadrukt dat het belangrijk is dat de transportsector blijft samenwerken met onder meer de politie, om ervoor te zorgen dat vrachtwagens met achterstallig onderhoud er tussenuit worden gepikt.

Eind september begint een landelijke campagne vanuit onder meer de brancheorganisatie en TVM om transport in Nederland veiliger te maken.

Minister Schultz zegt in een reactie dat het niet goed is als Nederlandse vrachtwagens niet up-to-date zijn. "Ik ga nu eerst kijken of het klopt en ik zal eventueel maatregelen nemen." Ze benadrukt dat er reguliere APK-controles zijn, waaraan ook vrachtwagens moeten voldoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl